ÅSIKT

Fyrtio år efter Franco tystas spanska folket

Foto: AFO
Slutdemonstrerat Gruppen No Somos Delito häcklade regeringens nya lag med att ordna en virtuell demonstration.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Förra veckan tystade den spanska högerregeringen sina medborgare. En lag som förbjuder spanjorerna att demonstrera utan tillstånd trädde i kraft. Den som får för sig att protestera utan lov från staten kan därmed få böta upp till hisnande 5,8 miljoner kronor.

Regeringen kallar det för säkerhetslag. Folket kallar den för munkavle. Dessutom verkar flera punkter gå ut på att ­disciplinera och tysta missnöjda med­borgare snarare än att öka säkerheten.

I Spanien kan man numera bli bötfälld om man uppträder med ”brist på respekt” mot polisen.

Det öppnar upp för godtycke som undergräver relationen ­mellan medborgare och rättsväsendet.

Andra aktiviteter som kan bötfällas är:

 Offentliga tal, sportevenemang eller religiösa ceremonier.

 Dricka utomhus.

 Uppmana människor att delta i protester på sociala medier.

 Fotografera polisen utan tillstånd.

 Stoppa vräkning.

 Inte kunna styrka sin identitet ­med id-handlingar.

Spanien drabbades hårt av finans­krisen år 2008. Arbetslösheten sköt ­­i höjden, människor som inte kunde betala sin ­hyra blev vräkta och kraftiga nedskärningar i offentlig sektor drabbade ­befolkningen hårt.

Ifrågasätter de ny lagarna

Spanjorerna svarade med massiva ­protester. Den 12 maj år 2012 demonst­rerade en miljon människor i 80 städer runt om i Spanien. Det är sådant som gjort konservativa partiet Partido ­Popular – som nu genomför ändringar i lagen – nervöst.

Majoriteten av spanjorerna är mot ­inskränkningen av demokratin. Endast sju procent är för. Även polischefer och domare har uttryckt stark kritik. ­Joaquim Bosch, talesman för Domare för demokrati är en av dem som ifrågasätter intentionen med de nya bestämmelserna och menar att det handlar om politik och ­­inte säkerhet.

– Lagen syftar i huvudsak till att avskräcka folk från att utöva sina grund­läggande rättigheter, sa han till nyhetsbyrån AFP.

Inget land är immunt

Oavsett vilket land som tar ett sådant här steg är det oroväckande. Men att det sker just i Spanien, knappt 40 år efter att diktatorn Francisco Franco dog, är ­särskilt alarmerande. Inskränkningen av demokratin visar att inget land är immunt mot reaktionära och antidemokratiska strömningar. Demokrati och yttrandefrihet är något som ständigt måste erövras.

I Sverige har den spanska munkavle-lagen fått lite uppmärksamhet. I tidningar är det vanligare att man läser om tips på vilka stränder och barer man kan besöka som turist i Spanien. En förklaring är att krisen i Grekland överskuggat andra ­händelser i Europa. Men om det vi ser ­i Grekland är en ekonomisk kris är det som händer i Spanien en demokratisk kris. ­Frågan är om vi inte borde ta det på lika stort ­allvar.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.