ÅSIKT

Bikini eller burkini angår ingen annan

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Har du hört talas om burkini? Det är ett ­heltäckande simplagg som tagits fram av en australisk-libanesisk kvinna. ­Namnet är en mix av burka och bikini och simplagget har nu börjat säljas i svenska badhus. Äntligen, tänkte jag när jag hörde nyheten.

Nu slipper man oroa sig för sina orakade ben eller vinterbleka hud. Aldrig är det så trångt på gymmen som i januari månad varje år. Drömmen om den ansedda strandkroppen slutar dock i mars och i juni står man där med insikten om att man inte blev som ­modellerna på H & M affischerna i år heller. Då kan det vara skönt att ha en burkini till hands. Även om jag önskar att jag var mer som de modiga tjejerna i nätverket Bara bröst.

Ni kanske minns ståhejet som uppstod när tjejerna badade toppless i olika badhus runt om i Sverige för att avsexualisera bröst.

Tanken med burkini är att ­göra det möjligt för kvinnor i slöja att bada. Kvinnor som ­inte har för vana att visa hud men ändå vill lära sig simma får chansen. Men en del röster har tagit det här som ­kvitto på islamiseringens framfart i Sverige. Även skilda badtider ”bevisar islamisters makt”, skriver Sara Mohammad från organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime.

Ja, det finns män som förtrycker kvinnor och som begränsar kvinnors liv på olika sätt. Men det kan också finnas kvinnor som inte är bekväma med att bada i bikini tillsammans med andra. Oavsett vilket så blir ingen hjälpt av att ständigt bli stigmatiserad och ­betraktad som offer.

Elisabeth Strömberg, ordförande för Svenska badmästareförbundet, har tidigare varit chef för badhusen i Stockholmsförorterna Husby och Tensta. I en debattartikel i SVT beskriver hon framgångarna, och ­svårigheterna, med skilda badtider som badhusen har haft ­under många år.

Hon menar att kvinnor som annars aldrig hade vågat sig till badhusen över ­huvud taget nu dök upp under kvinnoseparatistiska öppet­tider. Och efter något år upptäckte de som jobbade i simhallen att några av kvinnorna vågade sig dit under vanliga ­öppettider med ­sina barn.

Det är väl en framgång om ­något?

För några år sedan blev burkini en riksnyhet i brittiska skvallertidningar efter att den världskända stjärnkocken ­Nigella Lawson bar en sådan på stranden. Enligt tidningarna ska hennes dåvarande make ha krävt denna klädsel. Han anser att kvinnor ska ha porslinsvit hy. Är det ­också ett tecken på ­islamisternas framfart? Eller ­bara gammalt hederligt patriarkalt förtryck?

Det är dumt att tro att kvinnor blir fria utifrån hur mycket eller hur lite tyg de har på sig. Kvinnors kroppar kommer alltid att vara ett slagfält för olika begär.