ÅSIKT

Julen har blivit som programmet Ring P1

Foto: Janne Danielsson/SVT
Gina Dirawi är årets julvärd i SVT 2015
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Min första jul minns jag som en stor grannfest. Jag var ­åtta år gammal och vi hade precis fått uppehålls­tillstånd. Allting var nytt och vi kände ingen. Därför blev vi väldigt glada när grannarna bjöd in min familj att fira ­julafton med dem.

Vi ombads att ta med något till julbordet, vilket min ­mamma tog på största allvar.

Vi kom med hummus och ­kibbeh för en hel stad.

Julen är gemenskapens högtid. Ett tillfälle att samla vänner och omgivning för att tillsammans uthärda den mörka tiden på året. Förutsättningarna finns där. Oavsett vilken gud du ber till kan du äta peppar­kakor och titta på Kalle Anka.

Men ibland känns det som om julen omvandlats till årets gnälligaste högtid.

Det är som om hela sam­hället lajvar radioprogrammet Ring P1, ett ypperligt tillfälle att göra skillnad på folk.

År 2015 är inget undantag. Det började med att SVT berättade att årets julvärd heter Gina Dirawi. Efter det haglade kommen­tarer som:

”Jaha, ska muslimerna ta över julen nu också? Men vad då muslimer firar väl inte jul?”

Hatet mot programledaren visste inga gränser.

Sedan meddelades att en väggmålning i Burlöv köp­centrum, som föreställer en kvinna i hijab, fick ­målas över. En ungdomsgrupp och Studieför­bundet Vuxen­skolan hade fått i uppdrag att ­sätta färg på en av väggarna i köpcentret. Men ägaren ångrade sig när ­målningen var ­halvvägs klar.

Till Sydsvenskan sa centrumchefen, ­Pernilla Olsson, att bilden riskerade att hota ­ägarnas ­plånböcker.

– Julen är en kommersiell högtid och vi är ett köpcentrum. Det är under julen en stor del av handeln sker, och vi måste sälja produkter, varor och tjänster för att kunna överleva, sa hon.

Sedan ändrade de sig igen, och lät bilden på kvinnan vara kvar. Men reaktionen fick mig att fundera.

Köpcentrumet ville inte skrämma bort eventuella kunder som kan provoceras av muslimska kvinnor men tänkte alltså inte på att även muslimer handlar mat under december månad?

Vet de verkligen inte att många icke-kristna också firar jul i Sverige?

Sedan början av 1990-talet har vi i min familj utvecklat vårt firande något, även om just hummus är kvar. Ett år tog mina föräldrar slutligen steget och skaffade julgran av plast.

Året ­efter det började de laga rödbetssallad och sådant vi barn tyckte att man skulle ha på julbordet. Vi kunde lura i våra ­föräldrar nästan vad som helst, så det blev mycket sötsaker.

Nuförtiden har vi ett facebook-event där alla önskelistor, inköp och arbetsuppgifter ­planeras in i minsta detalj.

Artisten Sarah Dawn Finer ­reagerade nyligen mycket starkt på drevet mot sin ­kollega och skrev på ­twitter ­”Heja SVT som väljer fantastiska Gina Dirawi som julvärd”.

Dawn ­Finer som valdes till julvärd 2012 på­pekade att hon då fick kritik på grund av sin ­judiska bakgrund och avslutade med att skriva,

”Vi är många i Sverige som firar jul. Oavsett var vi ­kommer ifrån”.

ARTIKELN HANDLAR OM