ÅSIKT

De vill lyncha journalisterna

Foto: Urban Andersson
Trump hetsar mot journalister och hans anhängare tar honom på orden. Vid ett möte bar en supporter en t-shirt med orden Rope. Tree. Journalist.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På ett valmöte i delstaten Minnesota i norra USA bar en Trump-supporter en t-shirt med texten "Rep. Träd. Journalist". Bilden har blivit viral.

Att döma av tonläget vid Trumps valmöten menar de allvar.

I vanliga fall brukar organisationen CPJ, Commitee to protect journalists, kritisera auktoritära länder som Ryssland, Turkiet och Saudiarabien. De ryter ifrån när kollegor runt om i världen tystas, utsätts för censur, våld eller andra repressalier.

"Hot mot pressfriheten"

Men nu har läget för reportrar i USA blivit så pass allvarligt att organisationen riktar blicken mot hemmaplan. I ett uttalande skriver de att "Donald Trump som president skulle utgöra ett hot mot pressfriheten".

Under hela sin valkampanj har Trump gjort media till huvudfiende. Han har hängt ut journalister, inte minst de kvinnliga. Vid ett tillfälle hånade han en funktionsnedsatt New York Times-journalist . Vid ett annat utvisade han en journalist som ställt kritiska frågor på en presskonferens. Trump hävdar återkommande att "massmedia" sprider lögner.

Trovärdighet

Han har till och med lovat göra sig av med tidningar som är kritiska mot honom.

Om han blir president.

Och många av hans anhängare tar honom på orden.

Hur ska USA med trovärdighet kunna ta kampen för pressfrihet runt om i världen om man inte ens klarar av att upprätthålla dessa värderingar på hemmaplan?

Den frågan ställer sig organisationen CPJ och många andra. Svaret är väl att det inte kommer att gå. Och problemet är redan här.

För även om Donald Trump skulle förlora lär den rörelse han byggt fortsätta med sitt hat mot media. I förlängningen är det också ett hot mot demokratin.