ÅSIKT

Bättre när Fredrik Reinfeldt höll tyst

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det har inte varit en bra vecka för statsminister Fredrik Reinfeldt.

Till söndagsfrukosten kom opinionssiffror som visade att väljarna redan har tröttnat på den nya regeringen. Det gamla arbetarepartiet är lika stort som de fyra allianspartierna tillsammans.

I radions Godmorgon världen samma dag undrade journalisten Margit Silberstein stillsamt varför statsministern är så tyst. Han uppträder mer som en diplomat än som en politiker, konstaterade hon.

Dagen efter hakade vår kvällstidningskollega på i en ledare med rubriken ”Tysta Fredrik”. Tidningen efterlyste politiskt ledarskap.

I tisdags stämde liberala Dagens Nyheter in i missnöjeskören. Regeringen anklagades för att ha framstått som ”svag och defensiv”.

Statsministern har ”i regel varit passiv och frånvarande”.

När han väl kom ut i går fick han ägna sig åt att försvara Carl Bildts allt märkligare affärer.

Statsministern tappade fattningen och for ut i

motanklagelser och konspirationsteorier. Nu var han inte

längre diplomaten. Det finns inget olämpligt med utrikesministerns kopplingar till företag och lobbygrupper i krigsbranschen, slog han fast.

När Reinfeldt fick frågan hur han kunde veta det, hänvisade han till Bildts blogg!

Det var nog bättre när han höll tyst.

LO-basen Wanja Lundby-Wedin blir i maj även ordförande för Europafacket som företräder 60 miljoner löntagare. Salladsbarerna i Europa får se upp.

Det blir bra för den manligt dominerade europeiska fackföreningsrörelsen att få en kvinna som ledare. Lundby-Wedin bryter ny mark för jämställdheten, precis som när hon blev den första kvinnliga LO-ordföranden.

Hon har tillhört Europafackets ledning under lång tid och är mycket respekterad. Jag vet för jag har bevakat åtskilliga av dess möten.

Bra är också om det ökar intresset för det sociala Europa och för de fackliga frågorna i den svenska EU-debatten. Det perspektivet behövs mer än någonsin i globaliseringens tid.

Wanja Lundby-Wedin och hennes kollegor inom TCO och Saco vet att de behöver de fackliga vännerna i Europa när de ska försvara kollektivavtalen och den svenska modellen.

Så har det inte alltid varit. Stig Malm brukade på sin tid raljera om Europafacket. Han tyckte det var meningslöst att åka till Bryssel och ”flytta kommatecken”.

Malm köpte i alla fall ett stort hus på Avenue de Tervueren, några minuters promenad från EU-kvarteren. Där håller de svenska fackens Brysselkontor till och har sedan dess tagit emot tusentals studiebesök från fackliga grupper och andra.

Dessa besök har säkert gjort mer nytta för förståelsen av EU än näringslivets alla glättiga miljonkampanjer tillsammans.

Håller med om kritiken mot radion och nya PÌ´0;1. Men där finns i alla fall chefer som svarar.

Vad gör man mot kabelkanalerna? Plötsligt har Viasat flyttat golfen till en kanal som kostar en tusenlapp extra.

Vem bestämde det? Har de namn? Har de ansikten?

Vi är många som i helgen hade velat se Henrik Stenson och Tiger Woods i golfens VM i matchspel.

Nu får det bli skidor i public service.

Tommy Svensson