ÅSIKT

Bush går samma väg som Persson

LEDARE

Washington. Dagens kongressval i USA kallas redan för historiskt. Det har utvecklats till en folkomröstning om president Bush och kriget i Irak. Alla opinionsmätningar visar att oppositionen vinner.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den som nyligen genomlidit den svenska valrörelsen kan göra några iakttagelser av den amerikanska. Jag vill inte dra liknelsen för långt. Men vad sägs om följande:

President George W Bushs inrikespolitiska budskap är att det går bra för USA. Ekonomin är välskött och arbetslösheten närmar sig fyra procent. Nu kommer också jobben i rask takt.

Men optimismen smittar inte av sig på den breda medelklass som avgör valet.

Sedan storsegern i kongressvalet 1994 har republikanerna regerat i tolv år. De har blivit allt maktfullkomligare. De senaste åren har kantats av en mängd affärer. Här handlar det om omfattande korruption och sexskandaler.

Oppositionens främsta argument är att det är dags för förändring. Folk är trötta på sina makthavare. USA behöver gå i en ny riktning. Vinner demokraterna beror det mer på missnöje med den nuvarande regeringen än på det egna programmet eller på egna kraftfulla företrädare.

President Bush har blivit en belastning för sitt parti. Normalt är den sittande presidenten ett vallokomotiv som drar fram de lokala kandidaterna till seger. I år har dessa velat se så lite som möjligt av sin president.

Visst har Bush valspurtat intensivt. Han är en skicklig agitator och en tuff fighter. Han har dundrat mot demokraterna på möte efter möte. Publiken har varit extatisk. Det har ofta blivit åtta bra sekunder i tv.

Men partistrategerna har bara sänt honom till säkra republikanska fästen, huvudsakligen i Mellanvästern. Där skulle han göra minst skada, var bedömningen.

I de stater där det väger jämnt har han inte varit välkommen. I stället har hans fru, Laura Bush, varit partiets främsta dragplåster. Sådant kan bara hända i USA.

Ett annat tecken på presidentens impopularitet är den politiska reklamen i tv, den i särklass viktigaste kanalen till väljarna. Ser jag Bush i en sådan film vet jag att den kommer från demokraterna. Bingo är om man kan visa den lokala republikanske kandidaten vinkande tillsammans med presidenten.

Hur kunde det gå så här? För fyra år sedan ledde Bush sitt parti till en överraskande seger i kongressvalet. För två år sedan valdes han om som president.

Svaret är Irak. I de tidigare valen var kriget mot terrorismen huvudfråga. Det gynnade Bush och republikanerna. I år har det varit kriget i Irak. Detta är ett val i krigströtthetens tecken. Ilskan riktas mot presidenten och hans män, framför allt hökarna vicepresident Dick Cheney och försvarsminister Donald Rumsfeld. De ledde landet in i ett krig som ingen nu ser någon väg ut ur.

Hur stor effekt detta får på valutgången vet vi i natt. Spännande blir det. Kanske historiskt. Men egentligen är det bara en förmatch.

I samma stund som resultatet är klart börjar kampanjen inför presidentvalet 2008 och det definitiva slutet för epoken George W Bush.

Tommy Svensson