ÅSIKT

Kampanjen ”Hata Hillary” i full gång

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den socialt konservative Sam Brownback, senator från Kansas, är den kristna högerns hopp i nästa års amerikanska presidentval.

Nog anar man Guds hand om just han skulle ställas mot demokraternas favorit Hillary Clinton.

Det finns nämligen en rörande berättelse om de båda. Den handlar om hat och om förlåtelse.

Brownback deltog under nittiotalet i den republikanska kampanjen mot presidentparet Bill och Hillary Clinton. Presidenten var en syndare och hans hustru en häxa.

Brownback som är djupt troende ingår i den hemlighetsfulla bönegruppen i kongressen. Den träffas varje onsdag morgon och förutom att be tillsammans är det förstås ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter.

För sex år sedan sökte sig en nybliven senator, också starkt religiös, till gruppen. Brownback som skulle leda bönen just den dagen fick syn på henne – Hillary Clinton.

Han kom plötsligt på allt elakt han sagt och gjort och drabbades av dåligt samvete: ”Fru Clinton, kan du förlåta mig”, sa han inför den häpna gruppen.

Han fick hennes förlåtelse. Och de bad tillsammans.

Det finns andra som har svårare att ”förlåta”. Kampanjen ”hata Hillary” är i full gång i den rekordtidiga presidentvalskampanjen. Det är redan en storindustri, rapporterar tidskriften The Economist (27/1).

T-tröjor, muggar, musmattor med mera med texten ”Jag hatar Hillary” finns att köpa. Förstås finns en särskild blogg för hatarna: www.blogsagainsthillary.com.

Själv tar presidentkandidaten det med ro. ”Om det är någon som kan handskas med den reaktionära högern”, är det jag, säger hon.

Republikanerna har genom åren lagt ut nära en miljard kronor i kampanjen mot henne. Hillary Clinton har härdats i högerns Amerika. Hon är starkare än någonsin. Det är hennes stora tillgång.

En opinionsmätning visar att 64 procent av männen och 75 procent av kvinnorna anser att hon är just en stark ledare. Frågan om USA är redo för en kvinna förefaller inte särskilt relevant längre.

Kanske kan samma sak sägas om en svart president. Barack Obama är Hillary Clintons främste utmanare inom det demokratiska partiet.

Han är svart, men bärs inte fram enbart av de svarta väljarna. Snarare är det tvärtom – Hillary Clinton har mycket större stöd i den gruppen än Obama.

Den 46-årige Obama ses som den främste i en ny generation politiker. Själv tycker han att det är dags för fyrtiotalisterna, representerade av paret Clinton och president Bush, att lämna scenen.

Obama har stjärnstatus, är en lysande talare och många ser i honom en ny John F Kennedy, som på sin tid också stod för ett generationsskifte.

Gamla tabun är

på väg att brytas i amerikansk politik. Den vite mannen har förhoppningsvis inte längre ensamrätt till Vita huset.

Tommy Svensson