ÅSIKT

Hillary siktar på Vita huset

LEDARE

Hillary Clinton knäpper händerna, sänker huvudet och blundar. Det är valmöte i Queens, New York, och det inleds med att hon ber tillsammans med publiken. Sedan sjunger de nationalsången.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

President Bush och republikanerna har inte monopol på Gud och patriotismen i den här valrörelsen.

Hillary Clinton behöver inte be för sin egen skull. Hon kommer att bli återvald som senator med stor majoritet. Det alla väntar på är beskedet att hon ställer upp i presidentvalet om två år.

Om det säger hon inget den här kvällen. Hon är nöjd och tacksam över att få representera staten New York i senaten.

Den förra presidentfrun är arg över att George Bush och hans parti ”vridit klockan tillbaka och förstört så mycket av det som hennes man åstadkom”.

– Det gör mig personligt förolämpad, säger hon med ett avväpnande leende.

I valet på tisdag kan hon och demokraterna få revansch. De har valvinden i ryggen.

Ganska säkert är att de får majoritet i den ena kammaren, representanthuset. Svårare blir det att vinna i senaten. Där står bara 33 av de hundra platserna på spel och demokraterna måste öka med 6 platser för att ta över.

Om det lyckas kan man tala om ett maktskifte. Även om Bush är kvar två år till blir han kraftigt försvagad. Demokraterna kommer att ta över de viktiga ordförandeposterna i kongressen och i hög grad sätta den politiska agendan.

Hillary Clintons budskap är att det är dags för förändring. Folk är trötta på kriget i Irak, på dålig sjukvård och på höga energipriser.

Hon talar om medelklassen som kommit i kläm. Den amerikanska drömmen, om att man med hårt arbete kan skapa sig ett gott liv, har gått i kras.

Demokraterna rider på missnöjet med president Bush och med hans parti som dominerat kongressen i tolv år och som dessutom orsakat en rad skandaler den senaste tiden. Moralens väktare i den kristna högern faller en efter en.

Vagare är beskeden om vad demokraterna ska göra om de får ökad makt. Hillary Clinton röstade för kriget i Irak. Nu säger hon att hon blev lurad. Men hur man ska få slut på kriget vet varken hon eller någon annan demokrat.

Den väntade demokratiska framgången i kongressvalet på tisdag kan förändra det politiska klimatet i USA. Men det viktigaste målet är ändå Vita huset 2008.

Hillary Clinton har mycket medvetet rört sig mot det politiska mittfältet. Hon gör utspel tillsammans med republikanska politiker som tidigare hatade henne.

Bestämmer hon sig för att ställa upp blir hon svår att stoppa inom sitt eget parti. Den stora frågan är förstås om det konservativa USA kan välja en kvinna till president och överbefälhavare. Intressant är dock att hennes främste medtävlare i partiet är stjärnskottet Barack Obama, den ende svarte senatorn.

En kvinna och en svart politiker på demokraternas valsedel i nästa presidentval vore kanske värt att be för. Problemet är bara att det är just vad republikanerna gör.

Tommy Svensson