ÅSIKT

Välj en kvinna efter Persson

S-KANDIDATERNA Margot Wallström, Carin Jämtin, Wanja Lundby-Wedin och Ulrica Messing, alla skulle de ha stora chanser att vinna människors förtroende.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är dags för en kvinna som statsminister i Sverige. Hela den långa raden av manliga statsministrar visar att kön har satts före kompetens. Det är dags att bryta manskvoteringen. Politisk duglighet sitter i huvudet och i hjärtat, inte mellan benen.

De kvinnliga presidenterna erövrar världen. Michelle Bachelet valdes i Chile i söndags. Tarja Halonen går mot klar seger i Finland. I december blev Ellen Johnson-Sirleaf Liberias president. Därmed den första kvinnliga presidenten i Afrika.

Inga planer på att avgå?

Sedan har vi fiktionen. Geena Davis som president Mackenzie Allen i amerikanska tv-serien Commander in chief, just nu i TV?4. Serien sägs vara skapad för att bana väg för Hillary Clintons presidentvalskampanj.

Varför känns en svensk kvinnlig statsminister mindre trolig än en kvinnlig president i Chile? För att Göran Persson inte har några planer på att avgå. För att Mona Sahlin blev utmanövrerad och för att Anna Lindh blev tragiskt mördad. Visst. Men det finns också något i den svenska jämställdhetskulturen som gör att kvinnor sällan når de allra högsta positionerna inom politik och näringsliv.

Män på höga poster

Vi skapar jämställdhet på bredden snarare än på höjden. Familjepolitiken och välfärdspolitiken tryggar kvinnors rätt till en egen försörjning. Men arbetsmarknaden är starkt könsuppdelad och kvinnorna har de mest slitsamma och sämst betalda jobben. Varannan damernas i beslutande församlingar börjar bli en självklarhet. Men på de högsta posterna ”råkar” det ofta bli en man.

Jämställdhetssträvanden på bredden är smarta eftersom de är så svåra att stoppa. Utvecklingen går sakta men säkert framåt. Samtidigt kan den breda jämställdheten användas som en ursäkt att inte släppa fram kvinnor på den yttersta toppen. Vad spelar det för roll att Sverige aldrig har haft en kvinnlig statsminister om vi ändå är ett av världens mest jämställda länder?

Skickligaste politikerna

Släpp föreställningarna om ”en riktig kvinna” och ”en riktig man” och våga placera en kvinna i den allra högsta politiska ledningen. För socialdemokratin borde det vara alldeles självklart. Partiprogrammet deklarerar numera att partiet är feministiskt, att kön är ett lika viktigt perspektiv som klass.

Upp till bevis! Eftersom socialdemokratin brukar tillsätta statsministrar i Sverige är det extra viktigt att just socialdemokraterna tar sitt ansvar och väljer en kvinnlig partiledare efter Göran Persson. En Wallström, Lundby-Wedin, Messing eller Jämtin skulle ha lika goda chanser som en Halonen eller Bachelet att vinna människors förtroende.

Skickliga politiker är de allihop, de skickligaste vi har.

ÅP