ÅSIKT

Ett val på riktigt

Foto: AP/SCANPIX
oviss utgång Det palestinska valet imorgon väntas bli jämnt. Fatah-partiet med dess ledare Marwan Barg-houti (till vänster) får 35 procent i en opinionsundersökning. Hamas får i samma undersökning 30 procent.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I morgon är det val i Palestina. För första gången på ett decennium ska palestinierna rösta fram ett nytt parlament.

Den militanta islamistiska rörelsen Hamas ställer upp. Tidigare har rörelsen bara deltagit i lokala val i Gaza och på Västbanken. Nu senast i december vann Hamas stort i den näst största palestinska staden Nablus.

Den palestinska myndigheten står inför ett generationsskifte. De unga är missnöjda med den utbredda korruptionen och vill se en förnyelse av Fatah-partiet. Den karismatiske Fatah-ledaren Marwan Barghouti, som sitter i israeliskt fängelse, är en av dem som leder upproret mot den gamla ”Arafat-generationen”.

Dåligt utgångsläge

Palestiniernas president Abu Mazen har hittills lyckats hålla ihop de stridande falangerna och har dessutom fått de militanta organisationerna att ensidigt gå med på vapenvila.

Valet i morgon visar om Fatah lyckats återvinna palestiniernas förtroende. Utgångsläget är inte det bästa. Förutom den palestinska myndighetens misskötsel har förstås den israeliska ockupationen sått missnöje. Den palestinska ekonomin har raserats och ur ruinerna växer frustration och ökat stöd för islamismen. Hamas har till skillnad från Fatah byggt upp lokalt fungerande socialhjälp och står inte minst i Gaza för hoppet om en drägligare vardag för många palestinier.

Samtidigt är det många palestinier som räds en islamisering, framförallt kvinnorna som ser sin självständighet hotad.

Erkänner staten Israel?

Liksom Fatah står Hamas också inför en genomgripande förändring. Själva deltagandet i de politiska valen visar att den majoritet som vill bort från våldsideologin för närvarande har övertaget. Det har under de senaste åren ryktats från initierade källor att Hamas är på väg att erkänna staten Israel.

Genom onsdagens parlamentsval ansluter sig nu Hamas till den palestinska myndigheten som kom till genom Osloavtalet, en uppgörelse som Hamas aldrig tidigare givit sitt stöd till. Som politisk kraft kommer förhoppningsvis Hamas att tvingas att göra upp med sin svart-vita ideologi och lära sig att kompromissa.

Valet i morgon väntas bli jämnt. En opinionsmätning ger Fatah 35 procent och Hamas 30 procent.

Respektera valresultatet

Om Hamas lyckas samla en tredjedel av rösterna eller mer visar det att rörelsen är en del av palestinsk politik. Att USA och EU skulle ha lovat Israel att inte erkänna en palestinsk regering där Hamas ingår verkar mycket obetänksamt.

Det skulle gynna våldsverkarna och de krafter som inte tror att det är möjligt att förändra genom politiskt engagemang. Framförallt skulle det säga till folk i Mellanöstern att västvärldens demokratibegrepp inte gäller allas rätt att rösta och forma framtiden på sina egna villkor.

Det palestinska valet är ett val på riktigt, som Carl Bildt har uttryckt det.

Måtte omvärlden, inklusive Israel, respektera valresultatet.

HK