ÅSIKT

Sluta helt öva krig med Israel

Foto: TORBJÖRN CASPERSSON
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Regeringens senfärdiga beslut att ställa in Sveriges medverkan i en militärövning där också det israeliska flygvapnet ingår, har väckt starka reaktioner. Israeliska regeringstjänstemän menar att bristen på sympati för Israel ”tappat alla proportioner” och den israeliska ambassaden hävdar att det finns en koppling till att representanter för Hamas kommer att besöka Sverige.

Sverige behöver inte öva med Israel

Också den svenska oppositionen har reagerat starkt. Eskil Erlandsson från centern hävdar att beslutet sänder ut fel signaler. ”Vi ska ha öppna dörrar för alla demokratier”, säger han i Svenska Dagbladet.

Svensk militär behöver samöva med förband från länder som är aktuella för fredsbevarande uppdrag i EU:s eller FN:s regi. Det gäller inte Israel.

Sverige borde tvärt om avbryta det vapensamarbete vi i? dag har med Israel. Och inleda en politisk dialog med den valda ledningen för den palestinska myndigheten.

För som Erlandsson säger. För demokratier ska dörren för samtal stå öppen, men inte nödvändigtvis dörren för militärsamarbete.

IP