ÅSIKT

EU måste enas om miljömålen

Stora mängder snö faller över delar av USA. Venedig står under vatten

Foto: ANDREA PATTARO/AFP
vått i venedig Turisterna tycktes hålla humöret uppe trots att den italienska staden i går drabbades av de värsta översvämningarna på över 20 år. Vattnet stod 156 cm högre än normalt.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

2 december 2008. Vi börjar med en global väderrapport:

Kraftiga regn i Brasilien. Många har dött i ovädren, tusentals har blivit hemlösa.

Stora mängder snö faller över delar av USA.

Venedig står under vatten.

Det är den 2 december 2008 och rapporten redovisar stormar och kraftigt regn. I tider av ekonomisk kris är det viktigt att påminna om varför utsläppen av växthusgaser måste minska.

Vi kan redan märka förändringarna i klimatet. Jordens medeltemperatur har stigit med 0,8 grader sedan förindustriell tid. Jämförelsen görs med tiden före industrialismen, innan de koleldade fabrikerna började förstöra klimatet.

EU har satt gränsen vid två grader. Det europeiska målet är att temperaturen inte får öka med än så.

En grad varmare och stormarna ökar.

Två grader varmare och glaciärerna i Himalaya och Anderna börjar smälta. Hundratals miljoner människor får problem med vattenförsörjningen.

I veckan inleds FN:s klimatmöte i polska Poznan. Det är bara ett år kvar tills ett nytt klimatavtal ska vara klart.

Det blir Sveriges miljöminister Andreas Carlgren som får driva klimatförhandlingarna i hamn. Sverige är ordförande i EU när avtalet ska slutförhandlas i Köpenhamn om ett år.

Då måste EU-länderna stå som ett enat föredöme för de andra länderna. I veckan avgörs om EU-länderna kan hålla ihop. Det är viktigt att EU inte kommer försvagade av kompromisser till de globala förhandlingarna.

Sedan står hoppet till USA. Bush hoppade av klimatsamarbetet, nu är det viktigt att Obama inte sviker.

Kina blir en annan viktig part i förhandlingarna. Hittills har Kina betraktats som ett utvecklingsland som befriats från utsläppsminskningar. USA och Kina svarar för nästan hälften av världens utsläpp av växthusgaser.

Det vilar ett tungt ansvar på Andreas Carlgren. Han behöver allt stöd han kan få.

EF