ÅSIKT

Bara för gubbar

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bättre samarbete mellan skola och arbetsliv. Fler ungdomar som läser naturvetenskap och teknik. Roligare matematik.

Det ska företagsledaren Carl Bennet och den förre metallordföranden Göran Johnsson fixa åt skolminister Ibrahim Baylan.

Bennet och Johnsson är kloka personer. Fulla med energi och förändringsvilja. Bennet är sedan länge en varm anhängare av ett mer jämställt näringsliv.

Ändå kan man inte låta bli att undra. Om skolministern vill ha bättre samarbete mellan skola och näringsliv, varför väljer han då ett så utpräglat manligt perspektiv?

Bara naturvetenskap, teknik och matte. Bara herrar som ska fixa det.

Svensk arbetsmarknad och yrkesutbildning är könssegregerade. Kvinnor och män gör olika saker. Det är inte alls bra. Så länge det är så måste vi använda genusglasögon när vi pratar om skolan och arbetslivet.

Annars blir det lätt som vanligt. ”Samverkan mellan skola och arbetsliv” betyder i praktiken att fler killar som pluggar till ingenjörer får praktisera på telekomföretag. Eller att fler killar som pluggar till fordonstekniker får praktisera på bilverkstad.

Upp till bevis

Glöm inte utbildningar i samhällsvetenskap och humaniora. Glöm inte alla blivande banktjänstekvinnor, undersköterskor, lärare och webbkreatörer.

De behöver också bättre samverkan mellan skola och arbetsliv, tidig kontakt med de yrken de längtar efter att göra till sina.

Upp till bevis, Baylan och Bennet och Johnsson. Visa att ni inte bara är till för grabbarna.

ÅP