ÅSIKT

Ett steg fram – två tillbaka

Mot den bakgrunden framstår i sig goda satsningen på jämställdhet i skolan närmast som ett tomtebloss i ett mörkt rum

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Regeringens satsar 110 miljoner till jämställdhet i skolan. En satsning som framstår mer som ett tomtebloss i ett mörkt rum. Den ger ett trevligt sken men slocknar snart. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

13 juni 2008. Regeringen lovar 110 miljoner till jämställdheten i skolan. Mer pengar, till och med väldigt mycket pengar, till ett område som tidigare varit eftersatt.

Det är en utmärkt åtgärd.

Det hade dock varit lättare att berömma regeringen om den inte samtidigt hade drivit en politik som utarmar skolan och de andra kommunala verksamheterna.

Fler beroende av bidrag

I praktiken har den borgerliga regeringen frusit statsbidragen till kommunerna och landstingen, vilket slår hårt mot just den välfärd Reinfeldt, Sabuni, Björklund och de andra säger sig värna. Samtidigt har regeringens politik gjort att fler blir beroende av socialbidrag, vilket även det bidrar till att kommunerna kan satsa mindre på verksamheterna.

Däremot fortsätter skattesänkningarna, som hittills främst gynnat de bäst ställda.

För att mota undan bilden av den politiken har statsministern på senare tid gett flera vaga löften om nya satsningar. Nyligen lovade Reinfeldt mer pengar åt åklagarna, men han berättade inte när eller hur mycket. Och i veckan lovade han nya miljarder till välfärden och äldrevården, men sannolikt först efter nästa val. Kanske, om det finns behov.

Det låter som löften men skulle i praktiken kunna vara något helt annat.

Slocknar direkt

Vaga löften och små, konkreta satsningar som går åt rätt håll. Det framstår allt mer som ett försök att dölja den krassa politik som människor i opinionsmätning efter opinionsmätning gör tummen ned åt.

Mot den bakgrunden framstår i sig goda satsningen på jämställdhet i skolan närmast som ett tomtebloss i ett mörkt rum. Det sprakar och sprider ett trevligt sken, men slocknar nästan omedelbart.

JB