ÅSIKT

Sveket mot förorten

Foto: REBECCA AHREMARK
håller inte löften Filippa Reinfeldts reform får chefer på vårdcentraler att hoppa av. Förorten kommer i andra hand, trots alliansens vallöften.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

06 FEBRUARI 2008. Folkpartiet har länge talat om det allvarliga läget i många av miljonprogrammets bostadsområden. Partiet har årligen publicerat siffror om de stadsdelar där arbetslösheten är högst. Att ”bryta utanförskapet” var en bärande del av retoriken inför valet.

Nu sitter folkpartiet i regeringen. Integrationsministern heter Nyamko Sabuni. Hon är också ansvarig för ”urban utvecklingspolitik”.

Regeringens huvudstrategi för miljonprogrammet är att fler ska arbeta. Det återstår att se hur långt det räcker. Sysselsättningen ökade under högkonjunkturen, men fortfarande går alltför många utan jobb. Arbetsmarknadsutbildningen har skurits ned och instegsjobben för flyktingar är ett fiasko. Ett gyllene tillfälle håller på att gå förlorat.

”Dynamisk bostadsmarknad”

Socialdemokraterna har utlovat 15 miljarder kronor till förorterna. Regeringen säger nej till sådana satsningar. Tvärtom väljer alliansen en politik som ökar klyftorna.

Regeringen har tagit bort stödet till hyresrätter. Byggandet minskar snabbt samtidigt som regeringens utredare vill att marknaden ska sätta nivån på hyrorna. Resultatet blir en ännu större segregation än i dag. Bostadsministern Mats Odell har förklarat för tidningen Vår Bostad varför det är bra med större skillnader: ”Titta på Bryssel. Där har man ju områden som inte är lika populära som andra, med nedgångna hus och så. Följden blir ju en dynamisk bostadsmarknad”.

Tvång – inget löfte

Den mest brutala politiken förs i Stockholm. De människor som gick på valrörelsens torgmöten i Skärholmen eller Rinkeby fick höra löften om ett jobb inom fem dagar. Efter valet visade det sig att den borgerliga jobbgarantin betydde något helt annat, ett tvång att söka arbete men inget löfte om att få något.

Alliansens vårdreform tar från de fattiga och ger till de rika. Miljonprogrammets förorter får mindre pengar i Vårdval Stockholm, innerstaden mer.

Dagens Nyheter berättade i?går hur Filippa Reinfeldts politik får chefer på vårdcentraler att hoppa av. ”Vi får tre miljoner mindre och kan helt enkelt inte ge befolkningen det den behöver”, säger Ulla Martinsson som lämnat chefsjobbet i Flemingsberg.

Filippa ökar segregationen

I?går redovisade landstinget vad som hänt under den första månaden. Det blir många nya husläkarmottagningar i Stockholms innerstad, betydligt färre i förorterna. Tjänstemännen lovar en uppföljning av hur det går i utsatta områden. Den analysen borde landstingets majoritet ha gjort långt tidigare.

Integrationsminister Nyamko Sabuni talar om en gemensam värdegrund för Sverige. Under tiden ökar Filippa Reinfeldt och Mats Odell segregationen.

ME