ÅSIKT

Lyft in frågan om hedersmord på EU:s dagordning

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den 22 mars drog brittiska polisen i gång en kampanj mot hedersrelaterat våld. I Storbritannien utreds för närvarande 109 mord som kan vara hedersrelaterade. Chefen för Londonpolisen Laura Rickards säger att det hedersrelaterade våldet har ökat kraftigt och därför ska de brittiska poliserna lära sig hur man upptäcker detta våld. Det kan handla om tvångsäktenskap, självmord, trafikolyckor och försvinnanden.

I Sverige har vi haft några fall av hedersmord som fått stor uppmärksamhet. Fadime Sahindal som mördades av sin far 2002 fick närmast en statsbegravning där representanter för hela det offentliga Sverige var närvarande. Begravningen direktsändes i tv. Både medier och vanligt folk har engagerat sig i kampen för unga invandrartjejers rätt att leva sitt eget liv.

Det första kända hedersmordet skedde i Sverige för 11 år sedan. En kristen palestinier mördade sin dotter för att hon var kär i en muslimsk man. Fadern dömdes till dråp och inte mord eftersom man tog hänsyn till hans kultur.

Unga kvinnor har mördats av sina familjer i nästan alla europeiska länder men det har inte fått samma uppmärksamhet som i Sverige. I andra EU-länder ses brott inom familjen inte som så allvarliga, där låter man invandrargrupper lösa sina egna problem.

I Tyskland sägs det att hundratals unga tjejer har försvunnit genom åren. Ingen frågar efter dem eller utreder om det ligger något brott bakom försvinnandet. De senaste tre morden i Tyskland där unga invandrartjejer har mördats av sina släktingar har dock väckt starka reaktioner.

Enligt FN och Amnesty mördas 1?500 till 5?000 kvinnor i hederns namn. Pakistan är det land där flest hedersmord förekommer. Deras lagstiftning tillåter det. Jordanien är ett annat land där det enligt lagen är en förmildrande omständighet om orsaken till att en kvinna mördas är att hon vanhedrat familjen.

I Mellanöstern, Pakistan och Nordafrika finns två hedersbegrepp – sharaf och namus. Sharaf har samma betydelse som det svenska ordet heder. Namus går inte att översätta till svenska och har att göra med att männen kan kontrollera kvinnorna i familjen. Både döttrar, systrar och fruar betraktas som männens namus. När dottern gifter sig så slutar hon att vara faderns och broderns namus och blir i stället makens.

Om omgivningen skulle klaga på kvinnans sätt att leva får maken skämmas och ta till de åtgärder som krävs för att få slut på pratet.

Det här visar att det är männens attityd vi måste förändra. Männen måste visa tydligt att omgivningen inte har någon talan och att andra inte ska lägga sig i.

Jämställdhetsfrågorna är en svensk hjärtefråga i EU-samarbetet.

Därför är det viktigt för alla invandrarkvinnor i Europa att frågan om hedersmord diskuteras på hög nivå inom EU. För alla som är engagerade i jämställdhetsfrågor i EU och internationellt borde kampen mot hedersrelaterat våld prioriteras. Det drabbar också många kvinnor som är födda och uppväxta i Europa.

Tänk om Göran Persson på något toppmöte lyfte upp frågan om hedersmord på den europeiska agendan.

Emine Onatli (ledare@aftonbladet.se)