ÅSIKT

Kd helt oense om fria aborter

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Abortmotståndet inom kristdemokraterna gör väsen av sig igen. Partiet har de senaste åren tonat ner sin moralkonservativa profil. Ambitionen är att vara ett varmt, allmänborgerligt alternativ. Den strategin funkar bara så länge partiets abortmotståndare inte har någon krok att hänga upp sina reaktionära idéer på.

Nu har de fått en sådan krok, i form av partiledaren och socialministern Göran Hägglund. Pressad av de övriga partierna i alliansregeringen kommer han att lägga fram ett lagförslag om att utländska kvinnor ska få rätt att göra abort i Sverige.

Internationell kamp

Skälen till en sådan lagändring är många. Kampen för kvinnors rätt till sina kroppar är internationell. Om kvinnorna inte har rätt att göra abort i sina hemländer måste de få göra det någon annanstans, till exempel i Sverige. Valet står inte mellan fri abort och inga aborter alls?–?utan mellan fria, säkra aborter och illegala, osäkra. På 1960-talet, när aborten ännu inte var fri här, åkte svenska kvinnor till Polen och gjorde abort. Nu är det dags för oss att återgälda tjänsten.

Fri rörlighet

Det är inget som Göran Hägglund talar högt om. Förmodligen för att han inte tycker så. I stället säger Hägglund att EU:s fria rörlighet tvingar Sverige att låta utländska kvinnor göra abort här. Så försöker han slippa eget ansvar och en obehaglig debatt.

Abortmotståndarna inom kristdemokraterna låter inte Hägglund komma undan. ”Var finns solidariteten med det ofödda barnet och vem värnar rätten till liv?” skriver fyra kristdemokratiska kommunstyrelseordföranden i tidningen Kristdemokraten. (Bengt, Stefan, Torsten och Magnus, någon som förvånas av att allihop är män?)

Oense i partiet

”Det är helt orimligt att EU-medlemskapet skulle ge kvinnor i fostervänliga länder?–?som Polen, Irland, Portugal och Malta?–?rätt att få abort utförd i Sverige”, säger riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus (kd) i tidningen Dagen.

Hans riksdagskollega Eva Johnsson är inne på samma linje: ”Utöver de rent etiska aspekterna på abort är min huvudinvändning att den tänkta lagen undergräver de övriga europeiska ländernas lagstiftning.”

På DN Debatt skriver sju kristdemokrater som suttit i riksdagen att Hägglunds abortförslag skapar ”abortturism” och skadar kristdemokraterna: ”Situationen för kristdemokraterna är inte olik den centern hade haft om Maud Olofsson skulle sluta föra en företagarvänlig politik eller folkpartiet om Lars Leijonborg sluta prata skola.”

Dessa kristdemokraters krav på Göran Hägglund är tydliga: var precis så reaktionär som vi vill ha dig! Hymla inte med moralkonservatismen i vårt parti!

”Man kan se det som att det är sunt att det är högt i tak”, säger Hägglund.

Med andra ord: kristdemokrater får gärna driva abortmotståndet vidare. Bara han slipper göra det själv.

ÅP