ÅSIKT

Folket sa ja till trängselskatten

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När försöket började var det inte många som trodde på trängselavgifterna. Så småningom svängde opinionen. I söndags röstade 51,5 procent ja i Stockholms stads folkomröstning. Klart mer än de 45,8 procent som sa nej.

Ändå funderar allianspartierna på att köra över stockholmarna. Moderaten Sten Nordin och kristdemokraten Mats Odell menar att resultatet inte kan gälla, eftersom det blev nej i de övriga kommuner som ordnade folkomröstning.

Argumentet undergrävs av att inte hela länet röstade. Dessutom är invånarna i Stockholms stad mest berörda av biltrafikens miljöeffekter. En viktig del av beslutsrätten ligger hos Stockholms stad eftersom det är där som betalstationerna finns.

Nu ligger bollen hos centerpartiet. Framgångarna i Stockholm berodde åtminstone delvis på att partiet var det enda borgerliga partiet för trängselskatten.

Förstanamnet Per Ankarsjö varnade i går för ”överilade” uttalanden à la Mats Odell. ”Från centerpartiets sida har vi sagt att Stockholms stads röster väger tyngre eftersom hela länet inte röstar”, förklarade Ankarsjö.

Trängselskatten blir första testet på Maud Olofssons miljöengagemang och på centerns styrka i alliansregeringen.

ME