ÅSIKT

Bemöt missnöjet med praktisk politik

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Främlingsfientliga sverigedemokraterna har gått fram starkt i årets val. Mandaten i kommunerna har ökat och partiet finns numera i flera landsting.

Den här gången kom partiet inte in i riksdagen. Ändå kan söndagens val ha inneburit högerpopulismens genombrott. Det ställer krav på alla demokratiska partier.

Det handlar inte bara om att ta diskussionen och försvara mångfaldens samhälle. Det handlar om att i praktisk politik bemöta det missnöje som gör att väljare lägger sin röst på ett parti som sverigedemokraterna.

Fredrik Reinfeldt och hans borgerliga regering har ett stort ansvar i att se till att borgerligt styrda kommuner tar emot flyktingar. En aktiv politik mot klyftor i samhället är den bästa medic­inen mot extrema missnöjespartier.

Rädsla och otrygghet inför det nya och okända som ger sverigedemokraterna röster, måste vändas till något konstruktivt. Inte utnyttjas populistiskt.

Demokratin kan aldrig kompromissa med alla människors lika värde. Partierna i riksdagen måste stå upp för det moderna samhället med feminism och mångfald av etniciteter, sexuella läggningar och livsstilar. Trygghet får inte bara handla om att blicka bakåt.

NB