ÅSIKT

Extremismen rycker framåt

LEDARE

21 SEPTEMBER 2006

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När Fredrik Reinfeldt i söndags kväll kunde utropa sig till valets segrare var han inte ensam. Bakom tv-grafikens rubrik ”övriga” fanns en annan vinnare, sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Foto: gunnar seijbold
SKA BEHANDLAS SOM MOTSTÅNDARE Sverigedemokraterna, med partiledaren Jimmie Åkesson i spetsen, gick starkt framåt i söndagens val och får nu ta plats i många kommunfullmäktige.

Redan på valnatten stod det klart att det främlingsfientliga och högerpopulistiska partiet mångdubblat sin representation i kommunerna. Främst i Syd- och Västsverige. I Landskrona kommer partiet att vara ett av kommunfullmäktiges största.

Står inför genombrottet

Sverigedemokraternas framgångar har nått stora delar av Sverige. Partiet kommer att ta plats i kommunfullmäktige i städer som Örebro, Borlänge och Karlstad. De kommer att finnas representerade i förortskommuner som Haninge och Mölndal och i landsbygdsidyller som Sunne och Orust.

Efter valet 2006 står högerextremismen på randen till sitt genombrott i svensk politik. Siffrorna för riksdagsvalet bekräftar den bilden.

Efter nästa val skulle högerextremisterna mycket väl kunna ta plats i riksdagen.

Det blir en huvuduppgift för de demokratiska partierna att förhindra det.

Nödvändigt att vägra

Hittills har motståndet mot sverigedemokraterna ofta formulerats som en vägran att samarbeta. Det är en nödvändig utgångspunkt. I de politiska församlingar där sd har en plats måste de behandlas som politiska motståndare av alla demokratiska partier. I övrigt ska deras samhällsbild bemötas.

Politisk isolering räcker dock inte. Högerextremismen måste framför allt mötas med en politik mot växande klyftor.

Integrationspolitiken har misslyckats. Segregation och diskriminering är vardag i boende och på arbetsmarknaden. Det skapar fattigdom och utanförskap och det föder motsättningar.

Att ta tillvara det mångkulturella samhällets möjligheter är ett ansvar för hela Sverige. Det gäller inte minst de oftast borgerliga kommuner som hittills vägrat att ta emot flyktingar eller bygga hyresbostäder. De representerar ett annat slags, självvalt, utanförskap. I Vellinge kan man därför, som den moderate politikern Bengt Hansson, påstå att sverigedemokraternas framgångar i grannkommunerna beror på ”alla jävla invandrare”.

Alltmer ökade klyftor

Att se högerextremismens framgångar enbart som ett resultat av en misslyckad integrationspolitik vore dock för enkelt. I grunden handlar det om ett samhälle där många klyftor tillåtits växa.

Därför måste också sverigedemokraternas framgångar mötas med en politik för minskade klyftor och mindre sociala spänningar. Bara så kan extremismen i längden bekämpas. Frågan är om det är en politik som kommer att föras.

Gav söndagens val då inga positiva besked? Jo, ett.

I Trollhättan där sverigedemokraterna varit etablerade förlorar partiet hälften av sina röster och sina platser i kommunfullmäktige.

IP