ÅSIKT

Så ska Sverige göras borgerligt

Foto: TORBJÖRN ANDERSSON/URBAN ANDERSSON
oense Bloggaren Ray Grönlund (till vänster) är en av motståndarna till regeringens försämring av arbetslöshetsförsäkringen. Enligt Sven Otto Littorin (till höger) är nedrustningen del av ett långsiktigt projekt – att öppna upp för ett nytt borgerligt samhälle där människor inte längre tänker socialdemokratiskt.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sven Otto Littorin gjorde i gårdagens riksdagsdebatt en högtidlig programförklaring. Han meddelade att nedrustningen av arbetslöshetsförsäkringen inte gick ut på att ”jäklas med folk”. Regeringens syfte är mer långtgående än så.

Försämringarna i a-kassan är en länk i en långsiktig ekonomisk-politisk strategi att förändra Sverige.

Skälet är att försämringarna i a-kassan inte bara är att slå mot arbetslösheten och tvinga fler att söka jobb och till lägre löner, utan att finansiera sänkta skatter.

Målet är sänkta skatter

”Sänkta skatter för vanligt folk” är strategin som ska öppna för ett nytt borgerligt samhälle där människor inte längre tänker ”socialdemokratiskt”. Bilden av det starka och trygga samhället som fördelar rättvist efter behov ska förändras. Med sänkta skatter räcker pengarna bara till grundtrygghet. Vill du sedan ha hyggliga försäkringar, inkomsttrygghet, snabbare vård, en bra bostad, ja, då får du betala.

Därför ska skatterna för vanligt folk sänkas och ”allmännyttan” säljas ut på många områden: i bostadspolitiken där hyresrätter blir ägarlägenheter och bostadsrätter, i sjukvården där privatiseringar och gräddfiler öppnar för dem som har råd att köpa sig förbi köerna, i socialförsäkringarna där ersättningarna blir för låga att leva på, i a-kassan som gör det för dyrt att vara med i facket, i vuxenutbildning och folkbildning där bidrag dras in.

Gammal strategi

Strategin är densamma som när de borgerliga gjorde upp med socialdemokraterna i den stora pensions­överenskommelsen. Villkoret för en bred uppgörelse med s var att en del av pensionspengarna skulle satsas i aktier. Så skulle vi alla bli aktieägare. Alla få välja sina egna aktier. Så skulle förståelse och samsyn skapas mellan vanliga löntagare och ”de rika” om att höga vinster, aktiekurser och utdelningar är en bra affär, för alla.

Nu är alla som kvalar in på arbetsmarknaden småkapitalister. Klasskampen mellan arbete och kapital är död och det är dags för nästa ”frihetsreform”.

Inget stort systemskifte som skrämmer medborgarna, utan mer valfrihet. Nu ska vi vänja oss vid lägre skatter, mer i plånboken och frihet att som kunder välja själva.

Frihet och trygghet – för de rika

Ska vi lägga mer på ett liv i sus och dus? Eller på en extra sjukvårdsförsäkring? Mer på vuxenutbildning, på pensionsförsäkring, privat skola för barnen, att vara med i facket? Kanske är det säkrast att ha en extra rehabiliteringsförsäkring och en särskild inkomstbortfallsförsäkring? Lägre skatter, mer i plånboken öppnar för många privata gräddfiler när grundtryggheten blir för grund.

Det handlar om ett programatiskt värderingsskifte där medborgarna blir kunder och plånboken ger frihet och trygghet – för dem som kan betala.

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har en långsiktig strategi. Deras verktyg för att skapa ett borgerligt Sverige heter sänkta skatter för vanligt folk.

LA

ARTIKELN HANDLAR OM