ÅSIKT

Dags att gå Leijonborg?

Foto: Peter kjellerås
FP ETT EXTRA SÅRBART PARTI Antingen ljuger Lars Leijonborg om sin kunskap om dataintrånget, eller så saknade han kontroll över sitt parti.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lars Leijonborg kallade spionskandalen för ”det så kallade intrånget”. Han lade hela ansvaret på ”24-åringen”, en ombudsman i liberala ungdomsförbundet som hade fått lösenordet av en

SSU:are. Så bortförklarade partiledningen spionskandalen som ungdomligt oförstånd.

I går åtalades sex personer, varav fyra folkpartister, för dataintrånget hos socialdemokraterna. Två av dem tillhörde folkpartiets högsta ledning: partisekreteraren Johan Jakobsson och presschefen Niki Westerberg. De åtalas båda för anstiftan till dataintrång.

Fortsätter svära sig fria

På en pressträff i riksdagen i går fortsatte folkpartiet att svära sig fria från ansvar.

”Vi har lagt korten på bordet”, sa den nya partisekreteraren Erik Ullenhag.

”Dataintrånget skadade vår valrörelse i mycket stor utsträckning. Det är unikt i svensk politik att ett parti som utmanar regeringspartiet råkar ut för detta en så kort tid innan valet”, sa valanalysgruppens ordförande Martin Andreasson.

Försökte mörka inblandning

Vadå ”lagt korten på bordet”? Vadå ”råkar ut för detta?” Lars Leijonborg och Johan Jakobsson försökte mörka Jakobssons inblandning, för att hålla skandalen borta från partitoppen. Ett parti vars partiledning medverkar till dataintrång ”råkar inte ut” för någon skandal. Folkpartiet skapade skandalen självt.

Vad visste egentligen partiledaren, Lars Leijonborg? Alla hans medarbetare intygar att Leijonborg inte hade en susning. I sådana fall blev han förd bakom ljuset av sin partisekreterare Johan Jakobsson. Kunde Jakobsson verkligen medverka i dataintrånget utan att informera partiledaren?

Tillåt oss tvivla. Men oavsett vilket kvarstår faktum. Antingen ljuger Lars Leijonborg om sin kunskap om dataintrånget, eller så saknade han kontroll över sin partiorganisation. Inget av alternativen är särskilt smickrande för Leijonborgs ledarskap.

Om folkpartiet verkligen ville tvätta byken efter spionskandalen skulle Leijonborg få gå.

Martin Andreasson konstaterar att folkpartiet som idéburet parti är extra sårbart för den här typen av skandaler. Särskilt som liberalernas valaffischer ropade ut att fusket måste stoppas.

Har duckat och smitit

”Vi måste visa att vi ställer krav också på oss själva”, säger Andreasson.

Det verkar inte som om Lars Leijonborg är med på det spåret. Ända sedan dag ett av spionskandalen har han duckat och smitit undan ansvar. I går lät han sin partisekreterare svara på frågor om åtalen. Det är svårt att tro att Leijonborg hade accepterat ett sådant beteende från någon annan.

Moralens självutnämnde mästare visar sig själv sakna moral.

ÅP