ÅSIKT

Odell säljer ut det som är vårt

Foto: ANDERS CARLSSON
Med Mats Odell som tongivande kristdemokrat är det inte konstigt att partiet sjunker som en sten i opinionsundersökningarna.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mats Odell, kommun- och finansmarknadsministern, har på kort tid seglat upp som den mest kända kristdemokraten

efter partiledaren Göran Hägglund.

Varför? Odell liknar varken partiets moralkonservativa abortmotståndare eller dess värdekonservativa sjukvårdsvärnare. Han framstår mest som en rest från Carl Bildts systemskiftesmoderater.

Avskaffar stopplagen

Människor ska få äga sin bostad, vara med i värdeökningen och göra

bostadskarriär, säger Odell. Han avskaffar stopplagen som försvårat utförsäljning av hyresrätter i allmännyttan. Det innebär i praktiken att den välbeställda medelklassen i Stockholms innerstad åter kan få köpa sina kommunala hyresrätter till vrakpriser. Vinsten från skattebetalarnas gemensamma investering i hyreshus hamnar i bostadsrättsinnehavarnas fickor.

Samtidigt lovar Odell hyresgarantier för personer som har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Kommuner som utfärdar sådana garantier ska få en bonus från staten.

Summan av kardemumman: attraktiva lägenheter säljs ut och försvinner från allmännyttan. Alla som över huvud taget kan, ska äga sin bostad. Hyresrätten ska mest vara en boendeform för ”dem som blir över”.

Socialbostäder

I Europa kallas det systemet för ”social housing”. På svenska kan det översättas till ”socialbostäder”. Bostadsforskarna Bengt Turner och

Lena Magnusson konstaterar i en studie att ju mindre allmännytta, desto närmare kommer kommunerna renodlade socialbostäder.

Med Odell som kristdemokratisk kommunminister försvinner tanken på bostaden som en social rättighet, med hjälp av en stor och attraktiv allmännytta. Segregationen ökar.

Samtidigt som Odell säljer ut kommunala hyresrätter, ska han sälja ut statliga bolag för 150 miljarder

kronor de närmaste tre åren. Det är logiskt. I båda fallen rör det sig om gigantiska förmögenhetsöverföringar till redan rika. SBAB och Nordea är två av bolagen som är till salu. Till skillnad från statsminister Fredrik Reinfeldt vill Odell inte ta någon hänsyn till sysselsättningen när utförsäljningarna sker.

Odell vet vad han vill. Detsamma kan man inte säga om hans parti kristdemokraterna. Socialminister Göran Hägglund pressas av de övriga partierna i alliansen att låta utländska kvinnor göra abort i Sverige. Reaktionära kristdemokrater går i taket.

”Andra länders abortlagar undermineras om kvinnorna får göra abort här”, säger de moralkonservativa som inte vill låta kvinnor bestämma över sina egna kroppar.

Satsa på miljö och jämställdhet

Kristdemokraternas fullmäktige bestämde sig nyligen för att satsa på frågor som miljö och jämställdhet, för att bli ”ett parti för fler väljare”.

Lycka till. Vårdnadsbidraget och abortmotståndet stärker inte jämställdheten. Sänkt bensinskatt och kärnkraftsvurm räddar inte miljön.

Med Mats Odell som tongivande kristdemokrat är det inte konstigt att partiet sjunker som en sten i opinionsundersökningarna.

ÅP