ÅSIKT

Till reträtt om ny försäkring

Foto: scanpix
Drar i handbromsen Cristina Husmark Pehrsson skjuter idén om att låta trafikförsäkringen betala för sjukvård efter trafikolyckor på framtiden.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

25 Februari 2008. Förslaget att låta trafikförsäkringen betala för sjukvård efter trafik­olyckor får vänta på att genomföras, möjligen till efter nästa val. Det förklarade socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson i går.

Följer ett mönster

Idén?–?direkt hämtad ur det borgerliga valmanifestet?–?har visat sig svårare att förverkliga än socialförsäkringsministern trodde. Därmed får utredningen mer tid, och Anders Borg några miljarder mindre till skattesänkningar.

Reträtten låter sig placeras i ett mönster. På kort tid har regeringen tvingats skjuta flera utlovade förändringar på framtiden sedan de visat sig svåra att flytta från retoriken till verkligheten. Det gäller till exempel den obligatoriska a-kassan och de sänkta arbetsgivaravgifterna inom tjänstesektorn, båda löften från valrörelsen.

Den borgerliga alliansens ambitioner från oppositionsåren står sig bitvis dåligt inför regeringsansvarets prövning.

Just därför gör Husmark Pehrsson rätt som nu begraver privatiseringen i fortsatt utredande. Politiskt, eftersom höjda försäkringspremier knappast blir en valvinnare, men också därför att konsekvenserna verkligen är svåra att överblicka. De ekonomiska kalkylerna fick göras om redan före valet, och många frågor om hur systemet skulle fungera för den enskilde saknar svar.

Start på systemskifte

Framför allt skulle en privatisering av kostnaderna för sjukvård på detta område öppna för samma utveckling på andra områden. Det skulle vara starten på ett systemskifte regeringen inte fått mandat att genomföra.

IP