ÅSIKT

MAKE MY DAY

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: ROLF HÖJER/SCANPIX
hårdkokt Mats Sjöstrand utlovar tuffare tag mot svenskar som gömmer undan pengar i skatteparadis.

27 FEBRUARI 2007. Det är inte ofta som Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand väcker associationer till Clint Eastwood, Marlon Brando eller Sean Connory. Men avslutningsraderna i Sjöstrands artikel i gårdagens Dagens Nyheter har något osvikligt hårdkokt över sig.

”För svenskar som gömmer pengar undan beskattning vill jag bara ge ett enda råd. Redovisa alla dina inkomster till oss, oavsett var i världen de finns”, skriver Sjöstrand.

Ett erbjudande det inte går att tacka nej till.

Skattesmitare avslöjas

Bakgrunden är också lite utöver det vanliga. Stulna uppgifter om bankkunder i ett skatteparadis, skattepoliser som betalat tiotals miljoner för materialet och skandaler kring betrodda medborgare.

Dessutom korrupta europeiska ädlingar och skattesmitare som skriker i högan sky över att deras små hemligheter avslöjats.

Det hade kunnat vara upptakten till vilken Bondfilm som helst, men handlar förstås om den jätteaffär som just nu skakar Tyskland. Skattepolisen har genom okonventionella spaningsmetoder kommit över superhemliga uppgifter från skatteparadiset Liechtenstein och är på det sättet på väg att avslöja tusentals framstående skattesmitare. Chefen för den tyska posten har redan tvingats avgå.

Nu förklarar Sjöstrand att också de svenska skattemyndigheterna bjudits in att ta del av materialet, som lär innehålla något hundratal svenska namn.

Det är alldeles utmärkt. Den här sortens skatteflykt är ingen marginell sak. Enligt Skatteverket handlar det årligen om minst 46 miljarder kronor. Summan är svindlande, mer än dubbelt så hög som de högsta beräkningarna av fusket socialförsäkringssystemen. Och ändå är gruppen som kan fuska på detta sätt inte speciellt stor.

Han utlovar nu effektivare kontroller. Flera tidigare skatteparadis lovar att samarbete och samverkan mellan skattemyndigheterna fungerar allt bättre. Att Sverige fått del av de tyska uppgifterna är ett tecken på detta.

Hör inte hemma i Schengen

Det är utmärkt. Samtidigt avslöjar affären att problemet fortfarande är enormt, och att det mitt i Europa fortfarande finns flera små länder som erbjuder en fristad för den som vill smita undan skatten.

Just nu finns fokus på Liechtenstein, inte minst som landet är på väg att ansluta till passunionen Schengen.

Att släppa in ett land vars viktigaste näring är att gömma skattemiljarder i ett samarbete som bland annat handlar om just skattefrågor verkar, som bland annat Leif Pagrotsky påpekat, inte riktigt klokt.

Den svenska regeringen och Sveriges riksdag borde säga ett unisont nej. Det eldunderstödet är skattebasen Sjöstrand värd.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM