ÅSIKT

Ohlys trötta nej till manifestet

Foto: URBAN ANDERSSON
KAXIG Lars Ohlys kaxiga självförtroende har inget stöd i opinionssiffrorna.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Måndag 9 Juni 2008. Det var en helt vanlig vänsterkongress som avslutades i går. Till och med frågorna kändes gamla och bekanta, ett stänk av 70-tal.

Ja till sex timmars arbetsdag. Nej till vapenexport. Nej till EU. Och så en diskussion om kontakterna med Kuba.

Frågan är hur vänsterpartiet ska kunna dra nya väljare med samma gamla frågor?

Vänsterpartiet vill regera tillsammans med socialdemokraterna och miljöpartiet och det är bra. Lars Ohly säger att han vill ha med miljöpartiet även om vänstern och socialdemokraterna skulle få egen majoritet. Tillsammans kan de tre partierna bilda ett kraftfullt alternativ.

Väljarna får avgöra

Men till skillnad från miljöpartiet vill vänstern inte skriva något gemensamt valmanifest.

Lars Ohly säger att han vill låta väljarna avgöra styrkeförhållandet i en vänsterregering. Det är kaxigt, för resonemanget bygger på att vänstern går stärkta ur nästa riksdagsval. Han har knappast något stöd för det självförtroendet i opinionssiffrorna.

Var är vreden och solidariteten

Egentligen är det märkligt, för just nu finns det verkligen plats för en frisk vänstervind.

Var finns vreden mot den sociala nedrustningen? Var finns solidariteten med det unga svartanställda cafébiträdet som kan få sparken på en timme utan att någon bryr sig. Tja, i den globaliserade ekonomin väljer vänsterkongressen att vilja förbjuda nedläggning av vinstdrivande företag.

När somnade vänsterpartiet in?

Var finns kampen mot gatuvåld och grov brottslighet?

Tja, vänsterkongressen väljer att vilja avkriminalisera eget bruk av narkotika. Den organiserade brottsligheten som just nu går runt och säljer knark till ungar i städernas parker tackar för det försäljningsstödet.

Var är flygbladen och gatufesterna?

Den unga och rotlösa alternativrörelsen skulle kunna kanalisera många av sina frågor genom vänsterpartiet. Det välmående socialdemokratiska partiet skulle må mycket bra av en blåslampa från vänster.

Visa tydligheten

Vänsterpartiet har visserligen tagit rygg på LO och kommit ut bra i sin kritik av regeringens arbetsmarknadspolitik. Men även LO tappar medlemmar och facket har mycket att vinna på ett radikalt stöd från vänster.

Vänsterpartiets kongress är en fråga för medlemmarna. Men besluten som tas på kongressen blir en fråga för väljarna och om Lars Ohly väljer att köra ett eget vänsterspår, då måste han göra partiet attraktivt. Vänsterpartiet hävdar att man driver den tydligaste oppositionen mot regeringens högerpolitik.

Men så visa det då.

EF