ÅSIKT

Krisen är på riktigt

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

17 SEPTEMBER 2008. Krisstämningen vilade som en skugga över riksdagen när Fredrik Reinfeldt i går presenterade sin regeringsförklaring. Den amerikanska finanskrisen, storvarsel från svensk industri – i går meddelade Husqvarna att 300 måste gå – och en sviktande framtidstro hos hushåll vars förmögenheter det senaste kvartalet minskat med 300 miljarder, bildade fond.

68 kronor mer

Molltoner av Bellman vägledde Reinfeldt på vägen till talarstolen.

Statsministern gjorde som väntat en slags sammanfattning av de senaste veckornas debattartiklar. En forskningssatsning som kritiseras för att inte leva upp till vallöften. Ett program för vuxenutbildning som bara delvis åtgärdar de hål besparingarna skapat. En procents sänkning av arbetsgivaravgiften och 68 kronors skattesänkning för pension­ärerna.

Klyftorna ökar

Men framför allt, ytterligare sänkningar av inkomstskatten. I går meddelade regeringens partiledare – på sedvanligt sätt genom DN-debatt – att det blir ett ännu ett jobbskatteavdrag. Dessutom höjs gränsen för att betala statlig skatt.

Fredrik Reinfeldt framställde det i går som ett svar på den lågkonjunktur som nu är på väg. Ett stimulanspaket för jobb, tillväxt och utveckling.

Reinfeldts problem är att alla vet att han skulle ha föreslagit samma sak oavsett konjunkturen. Problemet är också att förslagen ytterligare ökar klyftorna mellan vinnare och förlorare, något som kommer att slå extra hårt när ekonomin sviktar.

Kvar i 2006

Någon oro för de sociala konsekvenserna av uppsägningar, prisstegringar eller finansoro märktes dock inte hos statsministern. På Fredrik Reinfeldt lät det som om det fortfarande är år 2006.

På sjunde våningen i Rosenbad tas risken för en allvarlig ekonomisk kris fortfarande inte på allvar.

IP