ÅSIKT

Sänkta räntan måste bli en väckarklocka

Billigare bolån ska få hushållen att konsumera

Foto: LARS ROSENGREN Grafik: PATRIK LINDVALL
VAKNA, FREDRIK! Avsikten med Riksbankens dramatiska sänkning av styrräntan är att ge ekonomin en knuff framåt. Nu behövs även finanspolitiska stimulanser.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

5 december 2008. Historiskt. Så beskrevs Riksbankens beslut att sänka styrräntan med 1,75 procentenheter i går. Riksbanksledningen överraskade också de ekonomer som den senaste tiden upprepat kraven på snabbare och större stimulanser.

Gårdagens besked understryker dramatiken i det lappkast Riksbanken tvingats till. Så sent som i september höjde banken räntan i jakten på en överhettning som få andra såg spår av.

Departementet sover

Riksbankens beslut – ekonomer kallar det aggressivt –sätter också ljuset på den passivitet som härskar i rege­ringskvarteren. Under de månader som gått sedan Anders Borg presenterade nästa års budget har den svenska räntan fallit från 4,75 procent till dagens 2 procent. Kris­paket har diskuterats och antagits i Washington, Peking och Bryssel. På det svenska finans-

departementet härskar dock friden. Efter ansträngningarna med att skapa bankpaketet tycks kraften vara uttömd.

Gårdagens dramatiska räntebesked borde fungera som en väckarklocka. Nu behövs ­också ­finanspolitiska stimulanser, Fredrik Reinfeldt.

Fart på investeringarna

Avsikten med Riksbankens beslut, samordnat med den europeiska centralbanken och Bank of England, är att ge ekonomin en knuff framåt. Billigare bostadslån ska få hushållen att konsumera och när företagens lånekostnader sjunker ska investeringarna ta fart.

Det förutsätter att bankerna låter den historiska räntesänkningen slå igenom. Resultatet får inte bli att bank­direktörerna ännu en gång höjer ­sina marginaler på låntagarnas ­bekostnad.

IP