ÅSIKT

Billströms förslag splittrar familjer

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Migrationsminister Tobias Billström vill att den som får uppehållstillstånd ska ha en regelbunden inkomst och ett ordnat boende innan familjen får komma.

8 FEBRUARI 2008. I går presenterade migrationsminister Tobias Billström, sufflerad av Fredrik Reinfeldt, uppdraget till den utredning som ska föreslå försörjningsplikt för flyktingar som vill ta hit anhöriga. Frågan har redan varit föremål för öppet köpslående mellan regeringspartierna.

Inkomst och bostad

Billström vill att den som får uppehållstillstånd ska ha en regelbunden inkomst och ett ordnat boende innan familjen får komma. För barn utan sina föräldrar, och för så kallade kvotflyktingar blir det undantag, liksom för den som haft uppehållstillstånd i fyra år.

Det svenska flyktingmottagandet har misslyckats. Kommuner som tar emot många flyktingar har gång på gång försökt få rikspolitikens uppmärksamhet på de sociala problem dagens system skapar. Oftast utan framgång.

Överfulla bostäder, skolor och annan kommunal service på gränsen till sammanbrott och en stängd arbetsmarknad är inte en human flyktingpolitik.

Därför behövs styrmedel, både gentemot kommuner och flyktingar. Det behövs nya resurser för en fungerande introduktion, och ett helt annat engagemang från parterna på arbetsmarknaden.

Dessutom måste asylprocessen fungera bättre och snabbare.

Billström och Reinfeldt väljer dock att börja i en annan ände, genom att föreslå regler som kommer att splittra familjer och i många fall förstärka utanförskapet.

–?Ett stöd för den arbetslinje regeringen driver, sa Reinfeldt i går.

Möjligen, men framför allt en inhuman politik.

IP