ÅSIKT

Flummiga folkpartiet

Ministern vill inte komma överens om betygen.

Foto: URBAN ANDERSSON
Jan Björklund vill ha hårdare tag i skolan men är själv den värsta flummaren, konstaterade miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

22 februari 2008. Jan Björklund är ilsknast i svensk politik. Den folkpartistiska utbildningsministern är inte intresserad av dialog. Han vill bara bråka.

Gårdagens riksdagsdebatt om betygen, begärd av miljöpartiet, inledde Björklund med en av sina favoritmetaforer:

”Om man ska lära sig att hoppa höjd, underlättar det om det finns en ribba.”

Betygen är elevernas ribba. Därför ska de få fler betygssteg och tidigare betyg. Från årskurs sex i stället för årskurs åtta. Björklund vill även ge ”betygsliknande” skriftliga omdömen från årskurs ett, alltså betyg åt sjuåringar. Skolan ska ”belöna ansträngning och flit”.

Miljöpartiets Peter Eriksson började debatten mer sansat. Han redogjorde för forskningen som visar att betyg är alldeles för trubbiga mätinstrument. De kan till och med vara ”värdelösa ur informationssynpunkt”.

Betydligt bättre är det med skriftliga omdömen, som mer detaljerat berättar vad eleven redan kan och måste bli bättre på. Som pekar ut vägen framåt i lärandet.

Eriksson slog fast att skolan passar ”sällsynt illa” för uppslitande politiska konflikter. Han bad Björklund att vänta med alliansregeringens betygsreform och i stället bjuda in oppositionen till samtal, för att hitta en lösning som räcker över valet 2010. Det har även socialdemokraterna och lärarfacken vädjat om.

Björklund är inte intresserad av några överläggningar. Han klagade bara över att den socialdemokratiska regeringen minsann aldrig bjöd in honom till några samtal.

Vilket tvingade Peter Eriksson att konstatera: ”Den svenska skolans problem är regeringen, som ägnar sig för mycket åt tyckande och för lite åt kunskaper. Ministern talar gärna om hårdare tag i skolan men är själv den värsta flummaren.”

Flumpartiet folkpartiet.

ÅP