ÅSIKT

Vad är det för fel på Skåne?

Foto: Grafik: FREDRK PERSSON Foto: JUPITER IMAGES, AFTONBLADET BILD
Nobbar ensamma barn Bara fem kommuner i Skåne (Lund, Höör, Osby, Ängelholm och Eslöv) säger ja till ensamma flyktingbarn (Malmö är första instans för barnen). Övriga kommuner säger nej. Bilderna är tagna i andra sammanhang.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

5 AUGUSTI 2009. Det handlar om en unge per kommun.

250 ensamma barn som flytt till Sverige. Som nu sitter placerade i tillfälliga boenden i Malmö, Mölndal, Sigtuna och Solna. De får ingen ordentlig skolgång, inga vuxna som de kan knyta an till.

De bara väntar.

Sverige har 290 kommuner, men bara 98 av dem vill ta emot ensamma flyktingbarn.

Det är ovärdigt ett välmående land som Sverige.

Kommer från krigsländer

Nej, det handlar inte om några

söta små ungar. De flesta som tagit sig

ända till Sverige är killar i tonåren med allt vad det innebär. Men de kommer från länder som är i krig, som Somalia och Afghanistan. Många har svåra trauman. De borde få hjälp att snabbt komma i ordning, gå i skolan, få vård, vänner och vuxna som de kan lita på.

I stället hamnar de i limbo, i ingenmanslandet mellan himmel och helvete, och där lär de sig snabbt att ingen vill veta av dem.

Migrationsverket har inget att sätta emot, man kan inte tvinga kommuner att ta emot barn. Det är kommunala beslut och de flesta kommuner säger blankt nej.

Det kan handla om små grupper om fem barn till varje kommun, men de säger nej.

Kommunerna får en väl tilltagen ersättning, men de säger ändå nej, och nu har Migrationsverket tröttnat. Tillsammans med Rädda Barnen och Barnombudsmannen går verket nu till handling. 60 av nej-sägarkommunerna ska uppvaktas.

Det handlar om Katrineholm, som skryter om att kommunen är lågt skuldsatt och levererar bra resultat i kommunens grundskolor. Men som ändå inte kan bereda plats ens för fem ensamma tonåringar.

Fem golfbanor, inga flyktingbarn

Eller Helsingborg. I sommar kan barnen där välja mellan motocrossläger, vattenskidskola och surfundervisning. Men de som inte har

något sommarlov får stanna kvar

i flyktingboendet, Helsingborg vill inte ta emot dem.

Eller klassiska Vellinge, med fashionabla förorter som Skanör och Falsterbo. Kritvit sand, klarblått hav och fem golfbanor, men inte en flyktingunge. Vellinge säger alltid nej.

Klar majoritet säger nej

Det är skamligt och man kan undra vad det är för särskilt fel på Skåne? Av Skånes 33 kommuner är det bara fem som tar emot ensamma flyktingbarn.

Barnen kommer från världens fattigaste länder. De har genomlevt krig, många har sett föräldrar och syskon dödas. De tar sig till Sverige med hjälp av allmosor eller barnarbete och när de kommer fram till Skånes vita stränder blir de satta i flyktingboende på obestämd tid. Det är omänskligt.

Eller vad säger kommunalråden

i Katrineholm, Helsingborg och Vellinge? I Arvika, Boden, Falkenberg, Gislaved, Kävlinge, Lidköping, Skövde, Ronneby, Trelleborg och Ystad?

För att bara nämna några.

EF

ARTIKELN HANDLAR OM