ÅSIKT

Inte friskt, Hägglund

För socialministern går ideologisk privatisering före kompetens och integritet

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att vara minister är inte alltid lätt. Fråga bara Göran Hägglund, socialministern.

Här har Hägglund, tillsammans med sina allierade, under visst buller vunnit makten på ett program som innebär att marknadskrafter och privatisering tar över viktiga samhällsfunktioner. Det är i alla fall så det tolkats efter valet.

Samtidigt har Kristdemokraternas ledare och hans kamrater lovat en ny utnämningspolitik. Det skulle bli ett slut på väntjänster och det ängsliga tummandet på partiböcker, förklarade de borgerliga före valet. Kompetens och integritet skulle gälla.

Pilllerkrocken

Och så plötsligt, i måndags, kolliderade dessa båda principer.

Det handlar om privatiseringen av Apoteket, ett av dessa ideologiska projekt som regeringens tro på konkurrensens undergörande effekter lockat fram. Saken har kostat Hägglund en hel del arbete det senaste året. I december presenterades ett förslag till Lagrådet, i februari var propositionen färdig. En stor del av apoteken skulle säljas ut, och andra öppnas för privat delägande.

De som blev kvar skulle också i fortsättningen drivas av staten genom Apoteket AB.

I april kunde Hägglund överlämna ännu en proposition, nu om att livsmedels-

affärer ska få sälja receptfria läkemedel.

Fritt fram för huvudverkstabletter i snabbköpet, alltså.

På några månader har Hägglund skrivit om förutsättningarna för distributionen av läkemedel till svenska folket. Precis det har styrelsen för Apoteket AB insett. Alltså gjorde de vad en kompetent bolagsstyrelse ska göra, anpassade företagets planer till de nya marknadsförutsättningarna.

Bland annat innebar det ett samarbetsavtal med Ica. Det är här Hägglund får problem.

De privata köparna av Hägglunds apotek gillar nämligen inte kompetenta medtävlare, i alla fall inte om de arbetar på statsmakternas och skatte-

betalarnas uppdrag. Apoteket, som skulle konkurrensutsättas, riskerade att konkurera ut sina konkurrenter.

Sparkade styrelsen

Därför agerade Hägglund. I fredags beslutade hans ”omställningsbolag” om en detaljerad lista på allt som Apoteket AB inte fick göra för att anpassa sig till den nya situationen. På listan fanns bland annat samarbete med Ica.

I måndags bestämde sig styrelsen för att strunta i direktiven. En gest av civilkurage, men faktiskt också vad varje anständig styrelse som sätter bolagets bästa främst borde ha gjort. Det föll dock inte regeringens ombud i smaken.

Samtidigt som Anders Borg debatterade budgeten fick styrelsen för Apoteket AB sparken. För Hägglund går den ideologiskt motiverade önskan om privatisering före talet om kompetens och integritet.

IP