ÅSIKT

Politik när den är som roligast

Foto: GETTY IMAGES
Vad ska man välja? I höst röstar 440Ì´1;000 svenska ungdomar för första gången. Ungt val ska finnas som ett forum där unga kan diskutera vilket parti som är värdigt deras röster.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I höst röstar 440 000 svenska ungdomar för första gången. I dag startar Aftonbladets och Lunarstorms gemensamma projekt ”Ungt val”. På sajten www.ungtval.se ska ungdomar mellan 15 och 24 år kunna diskutera politik. Tanken är att politiker och unga väljare ska mötas på samma villkor. I maj avslutas alltihop med ungdomarnas eget val på sajten.

Politik är inte en generationsfråga. Samhällsengagemang är lika viktigt i alla åldrar. Människor utan värderingar och åsikter finns inte, men samhällsengagemanget tar sig olika uttryck i olika skeden av livet.

Unga bryr sig

Påståendet att unga inte bryr sig om politik är inte sant. Det vet alla som själva varit unga, alla som någon gång gett sig ut på nätet och scannat av den politiska debatten. Där vimlar det av unga människor som bloggar, chattar och skriver om politik.

Nätet viktig kanal

Nätet blir en allt viktigare politisk arena. För många sociala rörelser – till exempel de som kämpar mot könsorättvisor och för global rättvisa – är nätet en mycket viktig kanal. Ett sätt att mötas och att sprida information trots långa avstånd.

Rätten att rösta är bland det finaste vi har. På många andra håll i världen dör människor i kampen för rösträtt. Här bygger samhället på principen en kvinna eller en man – en röst.

Att valdeltagandet minskar bland unga människor är oroande. Visst kan det bero på tråkiga politiska arbetsformer och på en politisk debatt som inte berör. Men det befriar oss inte från ansvaret att rösta, att utnyttja den demokratiska möjlighet som så många andra människor saknar.

Förhoppningsvis kan ”Ungt val” hjälpa till att höja valtemperaturen bland de unga.

Fred och jämställdhet

Åsikter saknas inte. En opinionsundersökning som genomförts bland Lunarstorms medlemmar visar att skola, rasism och arbetsmarknad är de viktigaste politiska frågorna för unga människor.

Sedan kommer fred, miljö, integration och jämställdhet. Det globala och det lokala samsas på intressetoppen. Rättvisan och människovärdet står högt i kurs.

Ungdomar, välkomna att vara med i debatten på ”Ungt val”. Politiker, välkomna att lyssna. Det kommer att vara högt i tak och ord och inga visor. Kort och gott politik när den är som roligast. Något för den ordinarie valrörelsen att inspireras av.

ÅP