ÅSIKT

Hon lovar för mycket

Annika Billström, socialdemokratiskt finansborgarråd i Stockholm, får en tuff valrörelse. I stället för valfläsk borde sossarna satsa långsiktigt.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag samlas arbetarrörelsen i Stockholmsregionen till en valupptakt. Stockholms arbe­tarekommun, Stockholms läns partidistrikt och LO:s Stockholmsdistrikt ska hålla årsmöten och fastställa valplaner. De ska lyssna på tal, ingjuta mod i leden och samla trupperna inför valet.

Det blir en tuff valrörelse i huvudstadsregionen. Svårast blir den för Annika Billström, finansborgarråd i Stockholm, som har det kärvt i opinionsmätningarna.

Intern turbulens

Den socialdemokratiska ledningen i Stockholm har inför helgen skapat intern turbulens genom sitt förslag till valprogram. Avgiftsfri förskola och sänkt pris på kollektivtrafiken utlovas om s vinner valet i huvudstaden. Problemet är att den som har ansvar för förskolan, skolborgarrådet Erik Nilsson, inte vill prioritera avgiftsfri förskola. Problemet är också att kollektivtrafiken är en regional angelägenhet, inte lokal. S-kommunalråden i länet är inte glada över att de har blivit överkörda och lär ventilera det på den gemensamma valupptakten.

Visst låter det sympatiskt med sänkta taxor i Stockholms lokaltrafik, men förslaget kommer vid en egendomligt opassande tid. Kollektivtrafiken behöver en drastisk upprustning, delvis för att klara de nya pendlare som inte vill betala trängselskatt.

Lika sympatiskt låter det med gratis barnomsorg, men det överskott som Stockholm har i sina finanser tillåter inte en så stor reform om den ska hålla i längden.

Farhågan att det lovas för mycket bekräftas av resten av valprogrammet:

Gratis fritis till alla barn under tolv år, minskade barngrupper i förskolan på sikt, rätt till heltid till alla som jobbar i Stockholms stad och landsting, utbyggd kollektivtrafik, förbättrad fysisk trygghet och väginvesteringar. Bland mycket annat.

Det är en gedigen lista, som dess­utom kryddas med opreciserade önskemål om billigare tandvård till alla och bättre verktyg för polisens brottsbekämpning.

Utjämna skillnaderna

I stället för kortsiktig politik – även kallat valfläsk – borde Billström och Stockholmssossarna satsa på att utjämna skillnaderna med större kraft. De luddiga formuleringarna om hur segregation och ojämlikhet ska jobbas bort räcker inte. Stärk förskolorna där många barn inte klarar skolan, minska barngrupperna redan nu och öka språkstödet i förorterna. Detta görs redan nu, men måste drivas mer kraftfullt. I det läget kan inte en avgiftsfri förskola prioriteras.

För att framstå som trovärdiga inför väljarna måste socialdemokraterna i Stockholm berätta vad som ska prioriteras bort om hela valprogrammet genomförs. Pengarna räcker inte till allt.

Valfläsk kan tillfälligt förändra opinionssiffrorna. Men väljarna är smartare än så, Billström.

NB