ÅSIKT

Storsatsa nu, Nuder

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: SCANPIX
Glad Per Nuder jublar över vårbudgeten. Men varför inte satsa mer nu när det går bra.

”Så ska det låta” heter ett folkkärt program som blivit en långkörare i tv. Hur det ska låta i valrörelsen är politikerna redan klara över. Det blir finansminister Pär Nuders ”Det går bra för Sverige. Bättre än för nästan något annat europeiskt land”. Och oppositionens ”Var finns jobben? En och en halv miljon människor går inte till jobbet”.

Så lät det i gårdagens debatt om den ekonomiska vårpropositionen som mest handlade om jobben, arbetslösheten bland de unga och om utanförskapet. Så kommer det att låta fram till den 17 september då väljarna får avgöra.

Alliansen svartmålar

Debatten i går gav ingen riktigt bra vägledning. Det var för svart, och för rosenrött. Den borgerliga alliansens svartmålning av ett Sverige som står inför enorma problem med krympande företagssektor, dramatisk arbetslöshet, utanförskap och bara elände kan väljarna knappast känna igen. De allra flesta har ändå fått det bättre med höjda realinkomster i 12 års tid.

Det är märkligt att Alliansen bara svartmålar och gnäller i stället för att gå på offensiven och berätta hur det ska bli bättre med deras politik för skattesänkningar och fler jobb. Beskedet de gav blev i stället att det inte heller i år blir ett gemensamt borgerligt ekonomiskt alternativ. Det är svagt. Vad kan deras väljare känna annat än besvikelse?

”Nu har det vänt”

Desto mer optimistisk var finansministern.

– Nu har det vänt, sade han. Det blir 80 000 nya jobb i år och hälften av dem i privat sektor.

Det är utan tvekan en rekordstark budget som regeringen och samarbetspartierna presenterar. Alla kurvor pekar uppåt och det finns pengar till reformer – och fler reformer kommer. Statsfinanserna går med överskott tack vare bland annat rekordhöga skatteinkomster. Regeringen har haft tur med konjunkturen och fört en finanspolitik som nu börjar ge resultat.

Men goda konjunkturer varar inte i evighet. Därför är det lätt att instämma i moderaternas ekonomiske talesman Mikael Odenbergs kritik att regeringen borde ta vara på det gyllene tillfälle som konjunkturen ger att genomföra stora och viktiga strukturreformer.

Svagheten i vårbudgeten är att de flesta insatser för jobben som ska finansiera välfärden är kortsiktiga. Tillfälliga satsningar när vi behöver flera hundra tusen fasta jobb, långsiktiga investeringar i infrastruktur, förnyelsebar energi, grön hållbar upprustning i miljonprogrammens bostäder och annat.

Satsa miljarder

Varför satsar inte regeringen till exempel betydligt mer näringspolitiskt? Miljarder, inte miljoner, på forskning och utveckling i småföretagen? I de sex program för strategiska nyckelbranscher; fordonsindustri, bioteknik, läkemedel, IT och telekom, skog och trä, flyg och rymd, som regeringen driver med näringslivet och facken? Regeringen ”kan tänka sig” skriver finansminister Nuder att utvidga den satsningen också till besöksnäringen och övrig tjänstesektor. Tänka sig? Tänk nu och gör det nu. Det är den typen av satsningar som kan bygga Sverige, ge fasta jobb och nya skatteintäkter också i en sämre konjunktur.

LA

ARTIKELN HANDLAR OM