ÅSIKT

Leijonborg måste avgå

Spionskandalen skadar den politiska demokratin

Foto: URBAN ANDERSSON
Katastrof för folkpartiet Johan Jakobsson fick gå. Nu måste Lars Leijonborg följa honom.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Folkpartiskandalen växer. Det som först betraktades som en ”ungdomssynd” utförd av pressekreteraren på Liberala ungdomsförbundet, Per Jodenius, visade sig vara något som partitoppen känt till och ogenerat har utnyttjat.

Folkpartiets presschef Niki Westerberg är delgiven misstanke om anstiftan till olaga datorintrång i socialdemokraternas interna nätverk. Jodenius har fått sparken. Westerberg har tagit time-out.

Partisekreterare Johan Jakobsson, som i söndags kväll inte kände till något, erkände i går att han har känt till allt sedan i mars. Han har spelat falskt och ljugit inför kollegor, medborgare och medier.

Vid presskonferensen kom han dock inte till slutsatsen att han skulle avgå. Inte heller partiordförande Lars Leijonborg ansåg detta.

Gick med omedelbar verkan

Senare på kvällen meddelade Johan Jakobsson skriftligen att han lämnar uppdraget som partisekreterare med omedelbar verkan.

Ett självklart beslut. Det märkliga är att han inte avgick direkt och att hans chef Lars Leijonborg hade det dåliga omdömet att uttrycka sitt fulla förtroende för honom.

Valrörelsen anpassades

Leijonborg erkände i går att folkpartiets valrörelse anpassats till vad de känt till om socialdemokraternas valstrategi i åtminstone två fall: äldreomsorgen och skolan.

Jan Björklund som är vice ordförande för folkpartiet tvingades i Rapport tillstå att hans stab använt sig av socialdemokraternas interna material om skolfrågor.

I hur många fall har det gått till så? Går det att lita på någon folkpartipolitiker framöver?

Uppenbarligen har medarbetarna runt Leijonborg gladeligen använt sig av intern s-information som de inte borde ha tillgång till. Så hög är moralen i partiet för hårdare tag mot brottslingar och fuskare.

Förtroendet för partiledaren är kört i botten. I Aktuellt i går försökte Leijonborg än en gång lägga skulden på den unga medarbetaren, Per Jodenius. Det var pinsamt att höra. Partisekreteraren har avgått. Presschefen är brottsmisstänkt. Vice ordföranden har medarbetare som är inblandade. Kvar finns snart bara partiledaren, som ingenting sett och ingenting hört.

Det håller inte.

I våras skrev Lars Leijonborg i Dagens Nyheter att ”behovet av ett nytt, mindre korrumperat ledarskap kan bli ett av de starkaste argumenten att välja alliansen”. När han ställde upp sina etiska budord pågick det folkpartistiska datorspionaget. Hans egen partisekreterare visste om det.

De självrättfärdiga visar sig ofta vara de största syndarna.

Värsta skandalen någonsin

Spionhistorien är den värsta skandalen någonsin i en svensk valrörelse. Den är en katastrof för folkpartiet, men skadar också den politiska demokratin.

Risken är att alla politiker dras över en kam och betraktas som gangsters. Det stärker antidemokratiska krafter och politikerföraktet.

Om Leijonborg har någon heder kvar bör han avgå.

För demokratins skull.

HK

ARTIKELN HANDLAR OM