ÅSIKT

Det är jobben som avgör allt

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hur blir det fler jobb med sänkt a-kassa?

Göran Perssons fråga har förföljt Alliansen i hela valrörelsen. Ännu i går kväll i den sista och avgörande partiledardebatten i SVT fick väljarna inget bra svar.

Valet handlar om jobben. Hur vi ska komma tillbaka till full sysselsättning så att alla som kan och vill arbeta också får ett jobb. Arbete är grunden för allt välstånd. Ett välfärdssamhälle kan inte växa och utvecklas om vi inte har full sysselsättning. Därför är frågan om jobben den allra viktigaste i årets val.

Politik gör skillnad

Tv-debatten i går i högt tempo, med många klargörande svar, ibland med hetta och nerv visade tydligt att politik gör skillnad. Det blir skillnad om högeralliansen eller samarbetspartierna vinner valet på söndag. Tydliga skillnader i familjepolitiken och barnomsorgen med sänkt maxtaxa på dagis eller vårdnadsbidrag. Skillnader i skolan, i sjukvården, äldreomsorgen, jämställdheten och våldet mot kvinnor, miljöpolitiken, kärnkraften, grön skatteväxling och socialförsäkringarna. Politik gör skillnad – men avgörande för allt är jobben.

Vi har hög sysselsättning och låg arbetslöshet jämfört med andra länder. Men vi har ännu högre ambitionsnivå. Arbete har också ett värde i sig. Det är biljetten till social gemenskap, till att känna sig behövd och stolt att få bidra till det gemensamma och samtidigt frihet att påverka sitt liv och utvecklas.

”Valet står mellan jobb eller bidrag. Vi har en jobbpolitik”, är Alliansens budskap.

”Med Alliansen får vi ett systemskifte men det går att klara jobben utan att öka orättvisorna”, är socialdemokratins svar. Och så är det ju.

Långsam regering

Regeringen har varit senfärdig med att inse att jobben inte kom i tillräcklig omfattning trots att tillväxten i ekonomin var så god och statsfinanserna så starka. Det var ett misstag som socialdemokraterna nu försöker rätta till.

Alliansen å sin sida har en rad åtgärder, också bra, för att underlätta för nya jobb, sänkta arbetsgivaravgifter som gör det billigare och lättare att anställa, inte minst i småföretagen men också stora skattesänkningar. Så blir det fler jobb, hävdar de.

Arbetslösa får betala

Skillnaderna är tydliga och den tydligaste skillnaden är att det är de mest utsatta, de med den svagaste ställningen ekonomiskt och på arbetsmarknaden, som ska betala priset för alliansens skattesänkningar och jobbpolitik. Alla arbetslösa, långtidssjuka och förtidspensionärer som inte kan arbeta eller inte lyckas få arbete även om det blir fler jobb, de får betala med sänkt a-kassa och försämrade ersättningar och pensioner. Det är ren och rå cynism och det är där den djupaste skiljelinjen mellan vänster och höger i politiken går.

Det är inte de arbetslösa som ska bekämpas – utan arbetslösheten! Det är det valet alla de 850 000

väljare som ännu inte bestämt sig vem de ska rösta på bör göra. Vilken politik har de störst förtroende för?

LA