”Vinn en middag med mig på Gyldene Freden”

Tävla med Herman Lindqvist – vad kan du om historien?

Premiär På torsdag kommer det första numret av Aftonbladets historietidning, Levande Historia.
HISTORIA

På torsdag är det premiär för Aftonbladets historietidning, Levande Historia.

Inför lanseringen bjuder vi på den unika möjligheten att, tillsammans med historieprofilen Herman Lindqvist, avnjuta en trerätters middag på den legendariska restaurangen Den Gyldene Freden.

Läs utdragen ur Levande Historias dramatiska texter.

Vet du vad som hände sen? I så fall har du chans att vinna middagen.

Missa sen inte att köpa Levande Historia på torsdag.

De här spännande utdragen är bara början…

FRÅGA 1:

”Det konstaterades också att mannen var långskallig och att han tillhörde en primitiv ras. Så mycket kunde vetenskapen prestera under 1930-talet. Dessvärre var det inte mycket som stämde. I drygt 30 år fortsatte ’Fiskaren från Barum', som fyndet kallades, att betraktas som en man. Sedan upptäckte en osteolog att …”

1 … han var en hon — ja, det var faktiskt en tiobarnsmor man hade att göra med.

X … det var ett tio år gammalt barn.

2 … skelettet endast var 50 år gammalt.

FRÅGA 2:

”Redan två år efter OS i Rom drog sig den då 22-åriga stjärnsprintern tillbaka från löparkarriären för att arbeta som lärare. Efter att ha hyllats som en före­gångare för kvinnliga idrottare och som en symbol för de svartas medborgarrättskamp? ...”

1 … tilldelades hon Nobels fredspris 1972.

X … drabbades hon av en hjärntumör och avled 1994.

2 ... fick hon ett återfall av polio och avled 1987.

FRÅGA 3:

”Strax före fyra på eftermiddagen såg några av SS-männen som höll post i rikskansliets trädgård hur Adolf Hitlers och hans hustrus kroppar bars ut ur bunkern?...”

1 ... och placerades i en granatgrop där de översköljdes med flera dunkar bensin. En fackla drogs över liken och stora lågor slog upp.

X ... och kastades in i en lastbil som körde i ilfart genom Berlins gator för att undvika beskjutningen från Röda arméns artilleri.

2 ... sekunderna innan bunkern bombades sönder av de allierade.

Observera att tävlingen sammanlagt består av nio frågor. Fråga 4—6 hittar du i tisdagens tidning, fråga 7—9 publiceras i onsdagens tidning.

FAKTA

DELTÄVLING 1 AV 3 – SÅ HÄR TÄVLAR DU:

Tävlingen pågår i tre dagar: måndag den 23, tisdag den 24 och onsdag den 25 augusti. Varje dag ställer vi tre nya frågor. Alltså blir det sammanlagt nio frågor att besvara. Skicka in ditt fullständiga svar först på onsdag när du har fått samtliga nio frågor.

Mejla in ditt fullständiga svar på onsdag tillsammans med ditt namn, adress och telefonnummer till [email protected]. Tävlingen stängs vid midnatt onsdagen den 25 augusti.

Du kan också sms:a dina svar till 72600. Skriv: HISTORIA [din tipsrad] [ditt namn, adress och telefonnummer]. Exempel: HISTORIA 1X21X21X2 Kalle Karlsson Vägen 4 12345 Staden. (OBS! Varje sms kostar 5 kr).

Om du missar någon del av tävlingen kan du gå in på www.aftonbladet.se/levandehistoria, där du kan se de frågor som redan publicerats i papperstidningen.

Vinsten består av en trerätters middag, i sällskap med Herman Lindqvist och Levande Historias redaktör Åke Persson. Denna kommer att äga rum vid en tidpunkt som bestäms av Herman Lindqvist och Åke Persson i samråd med vinnaren. Vinnaren presenteras i ett kommande nummer av Levande Historia. Vinnaren står själv för resan till och från restaurangen, samt eventuell vinstskatt.