Vad kan du om historia? Tävla och vinn middag!

Avnjut tre rätters middag på Den gyldene Freden med Herman Lindqvist

Premiär På torsdag kommer det första numret av Aftonbladets historietidning, Levande Historia.
HISTORIA

På torsdag är det premiär för Aftonbladets historietidning, Levande Historia.

Inför lanseringen bjuder vi på den unika möjligheten att, tillsammans med historieprofilen Herman Lindqvist, avnjuta en trerätters middag på den legendariska restaurangen Den Gyldene Freden.

Läs utdragen ur Levande Historias dramatiska texter.

Vet du vad som hände sen? I så fall har du chans att vinna middagen.

Missa sen inte att köpa Levande Historia på torsdag.

De här spännande utdragen är bara början …

Fråga 4:

Först ut på månen den 21 juli var Neil Armstrong som satte ner vänsterfoten klockan 03.56, svensk tid. Fast det var inte det fotavtrycket som fotograferades och kablades ut. Det sattes en kvart senare av Buzz Aldrin som själv höll i kameran. Historiens allra första månsteg finns helt enkelt inte på bild. Det var nämligen ...

1 ... skugga där Armstrong klev ner och några skarpa fotavtryck gick inte att urskilja.

X ... ingen film i kameran. Aldrin hade glömt sätta in rullen.

2 ... ingen som tänkte på att föreviga det.

Fråga 5:

Med tiden kom George Washington att äga flera par lösgommar. Den på bilden ovan är gjord av snidat elfenben, men Washington hade också löständer som bestod av ...

1 ... trä.

X ... flodhästbetar och människotänder.

2 ... bakelit.

Fråga 6:

De grekiska generalerna samlades för en snabb överläggning och omröstning. Nu eller aldrig. Grekerna insåg att de måste gå till anfall innan den persiska flottan nådde hamnen utanför Athen. Med en rösts övervikt fattades beslutet under natten före slaget: Vi attackerar.

Vad hände sen?

1 ... Perserna vann slaget och intog Athen.

X ... Den persiska flottan lade om kursen och intog Sparta istället.

2 .... Perserna blev överraskade av grekernas anfall och förlorade slaget.

Observera att tävlingen sammanlagt består av nio frågor. Fråga 1-3 hittar du här. Fråga 7-9 publiceras i morgon onsdag.

FAKTA

DELTÄVLING 2 AV 3 – SÅ HÄR TÄVLAR DU:

Tävlingen pågår i tre dagar: måndag den 23, tisdag den 24 och onsdag den 25 augusti. Varje dag ställer vi tre nya frågor. Alltså blir det sammanlagt nio frågor att besvara. Skicka in ditt fullständiga svar först i morgon, onsdag när du har fått samtliga nio frågor.

Mejla in ditt fullständiga svar på onsdag tillsammans med ditt namn, adress och telefonnummer till [email protected]. Tävlingen stängs vid midnatt onsdagen den 25 augusti.

Du kan också sms:a dina svar till 72600. Skriv: HISTORIA [din tipsrad] [ditt namn, adress och telefonnummer]. Exempel: HISTORIA 1X21X21X2 Kalle Karlsson Vägen 4 12345 Staden. (OBS! Varje sms kostar 5 kr).

Om du missar någon del av tävlingen kan du gå in på www.aftonbladet.se/levandehistoria, där du kan se de frågor som redan publicerats i papperstidningen.

Vinsten består av en trerätters middag, i sällskap med Herman Lindqvist och Levande Historias redaktör Åke Persson. Denna kommer att äga rum vid en tidpunkt som bestäms av Herman Lindqvist och Åke Persson i samråd med vinnaren. Vinnaren presenteras i ett kommande nummer av Levande Historia. Vinnaren står själv för resan till och från restaurangen, samt eventuell vinstskatt.

ARTIKELN HANDLAR OM