”En helt ny typ av historietidning”

Redaktör Åke Persson om Aftonbladets nya bilaga Levande Historia

Åke Persson är redaktör för Levande Historia, en tidning som kommer att bjuda på både bredd och fördjupning.
HISTORIA

Adolf Hitlers sista dagar i bunkern i Berlin, Frimurarnas hemliga riter, massakern på mälarbåten Prins Carl och heliga Birgittas dramatiska liv.

Det är bara några av artiklarna i det första numret av Levande Historia.

Aftonbladets nya bilaga Levande Historia kommer ut på torsdag den 26 augusti. Den säljs med huvudtidningen under torsdag och fredag och kostar 29 kronor. Innehållet spänner över allt från dramatiska händelser till spännande personer och vetenskapshistoria – från forntid till 1900-talet.

– Med Levande Historia gör vi en helt ny typ av historietidning. Den är modern, med spänstiga bildlösningar och form. Och den är både underhållande och fördjupande, säger Åke Persson, redaktör för tidningen och med mångårig erfarenhet från andra historietidningar.

Tredje rikets undergång

Huvudartikeln i första numret är på hela tio sidor och levandegör de kaotiska dagarna i Berlin 1945, dagarna då Hitler tog livet av sig och Nazityskland gick under. Artikeln är skriven av Christer Bergström som är en av Sveriges främsta experter på andra världskriget.

– Vi anlitar bara de bästa skribenterna. Därför kan jag utlova både välskriven och initierad läsning, säger Åke Persson.

En av tidningens mest kända skribenter är Herman Lindqvist. I premiärnumret medverkar han med två artiklar. I den ena berättar han om hur det gick till när Jean Bernadotte blev Karl XIV Johan, i den andra artikeln ger han en inlevelsefull skildring av slaget vid Marathon. Det var en drabbning där hela Europas framtida öde stod på spel.

Lyssna på Herman

Till varje nummer talar

för att ge ytterligare fördjupning i anslutning till någon av artiklarna, denna gång om Karl XII:s död. Podden går att ladda ner från nätet, och sedan lyssna på i mobilen eller datorn.

– Podden är unik för Levande Historia, det finns ingen annan svensk historietidning som har något liknande att erbjuda, säger Åke Persson.

Lyfter på Colosseum

Levande Historia kommer också att innehålla artiklar om vetenskapshistoria. I första numret får läsarna till exempel veta hur forskarna löste en 2 800 år gammal mordgåta med hjälp av modern teknik. Och så kikar tidningen in bakom kulisserna på Colosseum, genom att presentera en genomskärningsbild av den antika gladiatorarenan i Rom.

Massakern ombord på mälarångaren Prins Carl år 1900, Månlandningen 1969 och sprinterdrottningen Wilma Rudolphs sensationella OS i Rom 1960 är några exempel på andra ämnen som vi tar upp i det nummer som kommer ut nu på torsdag, berättar Åke Persson.

Levande Historia kommer även att säljas i Pressbyrån den 26 augusti–12 september.

Levande Historia kan även köpas i appen Qiozk – som finns för Iphone och Ipad.