Testa dina kunskaper i historia – vinn middag med Herman Lindqvist

Premiär På torsdag kommer det första numret av Aftonbladets historietidning, Levande Historia.
HISTORIA

I morgon är det premiär för Aftonbladets historietidning, Levande Historia. Inför lanseringen bjuder vi på den unika möjligheten att, tillsammans med historieprofilen Herman Lindqvist, avnjuta en trerätters middag på den legendariska restaurangen Den Gyldene Freden.

Läs utdragen ur Levande Historias dramatiska texter.

Vet du vad som hände sen? I så fall har du chans att vinna middagen.

Missa sen inte att köpa Levande Historia i morgon.

De här spännande utdragen är bara början …

Fråga 7:

Den kvinnliga flygpionjären Amelia Earhart, som försvann över Stilla havet för 73 år sedan under ett försök att flyga jorden runt, kan ha levt i flera månader på en öde ö innan hon till sist avled. Det tror i alla fall den grupp forskare som på den obebodda ön Nikumaroro funnit …

1 ... spår efter eldstäder, kring vilka det låg tusentals ben av fiskar, sköldpaddor och fåglar.

X ... en sten där bokstäverna A och E och årtalet 1937 hade ristats in.

2 ... delar av ett par pilotglasögon från 1930-talet.

Fråga 8:

En blivande frimurare som ska initieras i den första graden lär till exempel vara tvungen att göra sin entré i logen med förbundna ögon och blottat bröst, med vänster fot bar och byxbenet upprullat. Om halsen ska han ha en snara och något av det första som händer honom är att …

1 ... han tvingas gå ner i kallt vatten.

X ... hans skjorta slits av honom.

2 ... en vass värjspets pressas mot hans bröst.

Fråga 9:

Löjtnanten Carl-Otto Mörner kontaktade på eget initiativ några av Napoleons marskalkar och erbjöd dem posten som svensk kronprins. Bland dem fanns Macdonald, en fältherre med irländsk bakgrund. Då hade vi fått en dynasti Macdonald i Sverige. Men Bernadotte visade sig vara den ende generalen som var …

1 ... tillgänglig i Paris och som var villig att bli kung i ett så avlägset, fattigt och krigsskadat land som Sverige.

X ... tillräckligt språkbegåvad för att klara uppdraget.

2 ... lutheran, vilket var ett krav för att kunna bli vald till svensk tronföljare.

Observera att tävlingen sammanlagt består av nio frågor. Frågorna 1-3 hittar du här, och frågorna 4-6 här.

FAKTA

DELTÄVLING 3 AV 3 – SÅ HÄR TÄVLAR DU:

Tävlingen har pågått i tre dagar: måndag den 23, tisdag den 24 och onsdag den 25 augusti. Varje dag har vi ställt tre nya frågor. Alltså blir det sammanlagt nio frågor att besvara. Fråga 1-3 hittar du här, fråga 4-6 hittar du är och de sista tre frågorna 7-9 hittar du i artikeln ovan.

Mejla in ditt fullständiga svar i dag tillsammans med ditt namn, adress och telefonnummer till [email protected]. Tävlingen stängs vid midnatt i dag, onsdag den 25 augusti.

Du kan också sms:a dina svar till 72600. Skriv: HISTORIA [din tipsrad] [ditt namn, adress och telefonnummer]. Exempel: HISTORIA 1X21X21X2 Kalle Karlsson Vägen 4 12345 Staden. (OBS! Varje sms kostar 5 kr).

Vinsten består av en trerätters middag, i sällskap med Herman Lindqvist och Levande Historias redaktör Åke Persson. Denna kommer att äga rum vid en tidpunkt som bestäms av Herman Lindqvist och Åke Persson i samråd med vinnaren. Vinnaren presenteras i ett kommande nummer av Levande Historia. Vinnaren står själv för resan till och från restaurangen, samt eventuell vinstskatt.