Nytt nummer av succétidningen

Redaktör Åke Persson om nya numret av Aftonbladets månadsmagasin Levande Historia

Redaktör Åke Persson med senaste numret av Levande Historia.
HISTORIA

Jurij Gagarins historiska rymdfärd 1961, Afrikas fruktade kvinnokrigare, Karl XII:s chockseger vid Narva och Adolf Hitlers storhetsvansinniga planer på att omvandla Berlin till världsmetropolen Germania.

Det är bara några av alla de spännande ämnen som tas upp i Levande Historia nr 3/2011.

Aftonbladets månadsmagasin Levande Historia kommer torsdagen den 31 mars ut med sitt tredje nummer för året. Levande Historia säljs med huvudtidningen torsdag–söndag och kostar bara 29 kronor. Innehållet spänner över allt från dramatiska händelser till spännande personer och vetenskapshistoria – från forntid till 1900-talet.

Huvudartikeln i det nya numret är på hela tio sidor och handlar om den första människan i rymden – den sovjetiske kosmonauten Jurij Gagarin. I dagarna är det 50 år sedan han gjorde sin historiska färd runt jorden. Det var en bedrift som chockade västvärlden och som ledde till en upptrappning av rymdkriget mellan de båda stormakterna USA och Sovjet. Kort efter Gagarins rymdfärd lovade president John F Kennedy att USA skulle sätta en man på månen innan decenniet var till ända. På det viset blev kampen om rymden också en del i det kalla kriget mellan supermakterna.

Den spännande artikeln om Gagarin är skriven av den mycket erfarne och historiekunnige frilansjournalisten Magnus Västerbro.

– Vi anlitar bara de bästa skribenterna. Därför kan jag utlova både välskriven och initierad läsning, säger Åke Persson, som själv är historieutbildad journalist och författare, med mångårig erfarenhet av att arbeta med historia i populärvetenskaplig form.

En av Levande Historias mest kända skribenter är Herman Lindqvist. I detta nummer av tidningen medverkar han med två artiklar, och båda har svenska kungar i huvudrollen. I den ena artikeln skildrar Herman Lindqvist Karl XII:s stora seger vid Narva år 1700 och i den andra skriver han om mordet på Gustav III 1792. Hur var det egentligen, var det verkligen Anckarström som sköt kungen?

Lyssna på Herman

Till varje nummer talar Herman Lindqvist dessutom in en podd för att ge ytterligare fördjupning i anslutning till någon av artiklarna. Denna gång berättar Herman om stora nordiska kriget. Konflikten bröt ut år 1700, samma år som den 18-årige Karl XII:s vann sin skrällseger över ryssarna vid Narva, och slutade inte formellt förrän 1721. Då var Karl XII död, och den svenska stormaktstiden ett minne blott.

Hermans podd är unik för Levande Historia, det finns ingen annan svensk historietidning som har något liknande att erbjuda. Extra roligt är att några av Hermans föregående poddar gick direkt upp i topp på Itunes lista över de mest nedladdade ljudfilerna i Sverige. Det visar att Levande Historia är en tidning som har lika bra koll på det förflutna som den hänger med i sin samtid.

Hitlers galna byggplaner

Levande Historia innehåller också artiklar om vetenskapshistoria. I detta nummer skriver andravärldskrigsexperten Christer Bergström om arkitekten Albert Speers försök att göra verklighet av Adolf Hitlers vansinniga planer på att omvandla Berlin till den mest storslagna metropol som världen skådat – Germania. Vi visar hur det hela var tänkt att se ut. Kolla själv in nyhetsgrafikern Paul Wallanders häftiga illustrationer och superredigeraren Katarina Norrgranns spännande layout.

Men det är inte allt. Levande Historia nr 3 innehåller som vanligt mängder av annan läsning. Bland annat levererar journalisten Hans Bengtsson 10 snabba fakta om vulkanutbrottet i Pompeji år 79 e Kr, och Tomas Blom skildrar hur det gick till när den spanska armadan försökte invadera England 1588.

Historikern Bo Eriksson kikar också in i sängkammaren hos det medeltida paret på den berömda målningen ”Arnolfinis trolovning” och avslöjar alla dolda symboler i tavlan – och berättar vad de betyder.

– Svensken som var världens förste brevbombare, kidnappningen av Patty Hearst och de fruktade kvinnokrigarna i Dahomey i Afrika är några exempel på andra ämnen som vi tar upp i det fullmatade nummer som kommer ut i butik torsdagen den 31 mars, säger Levande Historias redaktör Åke Persson.

Han berättar att när Levande Historia gav ut sitt första nummer, i augusti förra året, blev tidningen så väl mottagen av läsarna att Levande Historia genast gick om flera av de etablerade historiemagasinen på marknaden, och allt talar för att succén fortsätter.

”Både prisvärd och bra”

– Ja, det här visar att läsarna har upptäckt att Levande Historia är ett fantastiskt spännande magasin, som dessutom är mycket billigare att köpa än de andra historietidningarna. Levande Historia är med andra ord både prisvärd och bra, en oslagbar kombination. Det känns jätteroligt att vi har lyckats i vår ambition att göra ett uppdaterat historiemagasin med spänstiga bildlösningar och en attraktiv form, en tidning som är både underhållande och fördjupande, säger Åke Persson.

Har du missat något tidigare nummer av Levande Historia? I sådana fall kan du köpa det i Aftonbladets webbshop, så länge lagret räcker.

Mer info på: http://shop.aftonbladet.se/

Och vill du prenumerera så kan du göra det via www.svd.se/historia eller 020–910 910.