Tvärniten: Var tredje ny bostad läggs på is

avAftonbladet

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Var tredje bostad läggs på is – bostadsmarknaden är övermättad i flera kommuner i Stockholms län. Och bostadsbyggarna tvingas till nya lösningar för att få boende: I Jakobsberg erbjuder Riksbyggen hyrköp av bostadsrätter, skriver Dagens Nyheter.

– Det här huset var slutsålt en gång i tiden. Många hade fått lånelöfte men får nu inte låna av banken. Bankerna har blivit mer restriktiva och det skapar stora svårigheter, säger Cattis Carlén, bostadspolitisk expert på Riksbyggen, till DN.

35 köp av 111 har gått i stöpet. Därav företagets satsningen på hyrköp. Unga upp till 35 år får hyra en lägenhet och har option på att köpa den inom fem år.

I Järfälla finns 730 nybyggda lägenheter. I Solberga och Sundbyberg omvandlas bostadsrätter till hyresrätter. I Barkarbystaden ska 18 000 lägenheter byggas, 1 300 blir klara i år – men få vill köpa. I Upplands Väsby, Haninge och Nacka är läget liknande.

Enligt prognosen kommer 30 procent färre bostäder att byggas de kommande två åren i Sverige. I Stockholm ska 10 000 färre bostäder byggas.

Källor

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Haninge

Sundbyberg

Järfälla

Nacka

Huddinge