Göteborg

IVO kritiserar Sahlgrenska sjukhuset — för tystnadskultur

Av: 

Aftonbladet

Foto: Bengt KulÈn / AFTONBLADET / 75301

GÖTEBORG

Sahlgrenska sjukhuset får kritik av IVO för att ha haft en tystnadskultur kring ”oönskade händelser”. När en gravid kvinna dog ville inte läkare ”hänga ut” kollegor.

”Det framgår att det finns en rädsla att diskutera oönskade händelser i läkargrupperna, eftersom man inte vill 'hänga ut” kollegor'.” skriver IVO i sin rapport.

Den gravida kvinnan hade sökt akut till sjukhuset på grund av huvudvärk och kräkningar. Ingen datortomografi av hjärnan gjordes eftersom man inte ville skada fostret. I stället skulle kvinnan få en magnetröntgen av hjärnan morgonen därpå.

Kvinnans tillstånd försämrades under natten och hon avled under en akutoperation, skriver svt.

Händelsen är anmäld enligt Lex Maria och IVO har gjort bedömningen att sjukhuset har vidtagit åtgärder som behövs — men man kritiserar sjukhuset för brister i arbetet med att informera personalen om resultatet av utredningen av händelsen.

Personal som intervjuats av IVO har uppget att resultatet av utredningar inte alltid tas upp på arbetsplatsträffar även om det ska göras. Detta då läkargrupperna inte vill diskutera oönskade händelser och på så sätt ”hänga ut” sina kollegor.

Källor

Publisert:

Aftonbladet

/

Göteborg

/

Göteborg

LÄS VIDARE

Sahlgrenska kritiseras för tystnadskultur

ÄMNEN I ARTIKELN

Göteborg

Vård & omsorg

Lex Maria

Huvudvärk

Hjärnan

SU, Sahlgrenska universitetssjukhuset

Västra Götalandsregionen