Skaraborgs sjukhus riskerar vite – har redan underskott på kvarts miljard

avAftonbladet

Publicerad:
Foto: Wille Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.

Arbetsmiljöverket har beslutat ge Skaraborgs sjukhus i Skövde ett föreläggande. Man kräver att sjukhuset tar fram en fungerande prioriteringslista och hotar med vite, rapporterar SVT Väst.

Bakgrunden är att sjuksköterskornas arbetstid inte räcker till. Skyddsombud larmade i våras om resursbrist och även oklarheten kring vilka uppgifter som ska prioriteras när tiden inte räcker till.

Ledningen vid sjukhuset kom i somras överens med myndigheten om att en priolista skulle tas fram. Något som inte fungerat. Om det inte senast till februari nästa år är tydligt vilka ”arbetsuppgifter som ska prioriteras när tillgänglig tid inte räcker till för alla arbetsuppgifter som ska utföras” så blir det böter på 25 000 kronor.

Hot om vite är inte första problemet för Skaraborgs sjukhus. Inspektionen för vård och omsorg IVO har riktat hård kritik mot sjukhuset efter att 39 patienter drabbats av allvarliga vårdskador i samband med att man tillåtit behandling av benbrott med en metod som användes i Sovjet på 1950-talet.

En läkare stängdes av 2016 men sjukhuset prövade den sovjetiska metoden redan 2002, rapporterade Skövde Nyheter.

Sjukhuset går dessutom med kraftigt underskott. Tidningen Skaraborgsbygden berättade tidigare i veckan att Skaraborgs sjukhus, som omfattar sjukhus i både Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad, har ett underskott på en kvarts miljard kronor. Samtliga verksamhetschefer har ålagts att ta fram åtgärdsplaner för att spara.

Källor

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM