Hjort är hjort – jägare sköt fel men slipper böter

avAftonbladet

Foto: Kerstin Joensson / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
En helt annan kronhjort.

En jägare i Västerbotten frias i tingsrätten från misstankar om jaktbrott efter att ha skjutit en ung kronhjortsbock under tid då det endast var tillåtet att fälla hind eller kalv, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Jakten skedde i september förra året i en kommun utanför Umeå. Jägaren har berättat att han sköt ett djur på 80–90 meters håll ungefär en halvtimme innan soluppgången. Först när han kom fram till djuret såg han att det var en spetshjort, en ung bock med två små ogrenade horn.

Han kontaktade först jaktledaren. De kontaktade sedan tillsammans ordföranden för det aktuella kronhjortsskötelområdet för att berätta vad som hänt, skriver tidningen.

Både jägaren och jaktledaren vittnade i tingsrätten om att den skjutna bocken till färg och form var mycket lik en hind. Dessutom hade den öron som var lika långa som hornen, som varit svåra att se från det håll jägaren befunnit sig.

Ordföranden för kronhjortsskötelområdet var av annan uppfattning. Han såg bocken slaktad och vittnade om att hornen var dubbelt så långa som öronen och menade att jägaren borde ha sett detta.

Tingsrätten anser ändå inte att jägaren varit oaktsam och frikänner honom därför från misstankar om jaktbrott.

Källor

ARTIKELN HANDLAR OM

Umeå

Jakt

Jaktbrott