Grannarna räddade Bertil, 79

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.

avAftonbladet

UMEÅ

Bertil Karlsson, 79 år, blev liggande i snön i fem timmar i byn utanför Skellefteå efter att han fallit och brutit lårbenshalsen. Två grannar som hörde konstiga ljud beslutade sig för att titta efter – och räddade hans liv, berättar Norran.

Bertil hade gått upp före fem och skulle ploga. Men han ville kolla oljan på traktorn först och klev upp på stegen. Men ena benet gav vika och han föll.

– Jag låg där och ropade på hjälp men ingen hörde mig, berättar Bertil för Norran två veckor efter dramat som slutade lyckligt.

Han kunde inte nå mobilen och hade mycket ont. Han såg också att foten låg helt fel och insåg att han måste röra på sig trots smärtan.

Först fem timmar senare hörde grannarna ett konstigt ljud. Man hittade Bertil i snön, svårt nedkyld men vid liv. Ambulanspersonalen konstaterade att kroppstemperaturen bara var 30 grader.

– Ambulansen sa att två timmar till ute så hade jag inte överlevt. Men det kom ju två änglar och hjälpte mig, säger Bertil till tidningen.

På sjukhuset fick han lårbensbrottet opererat och sedan blev han kvar på sjukhuset i två veckor. Först nu har han fått komma hem men har fortfarande ont.

Källor

ARTIKELN HANDLAR OM

Olycka

Senior

Hälsa