Kedja stoppar försäljning av silvervatten i hela landet

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter avslöjandet att en sexårig autistisk pojke ordinerats kolloidalt silver – ett desinfektionsmedel – stoppar företaget Life all försäljning av sin produkt i hela landet, rapporterar P4 Jönköping.

Den nu polisanmälda behandlingen skedde av en man på en så kallad alternativmedicinsk klinik i Jönköpings län. Fallet avslöjades i samband med P4:s granskning av verksamheten vid kliniken.

Behandlaren lät pojken lyssna på en viss ljudfrekvens i hörlurar, tog ett blodprov och meddelade sedan föräldrarna att pojken hade två typer av parasiter. Föräldrarna uppmanades att ge sexåringen kolloidalt silver, en behandling som är förbjuden.

Mannen som undersökte pojken och ordinerade silvervatten kallar sig även psykoterapeut men saknar helt den legitimering som är krav för att få använda yrkestiteln i Sverige.

Fallet anmäldes Inspektionen för vård och omsorg IVO, som nu gjort polisanmälan.

Gränsen för att få behandla barn med så kallad alternativmedicin går vid åtta års ålder.

Fotnot:

Kolloidalt silver består av mycket små silverpartiklar i en lösning. Vanligen i form av silverjoner men även nanopartiklar.

Kollodialt silver är ett rengöringsmedel men inte tillåtet för desinfektion av dricksvatten.

Läkemedelsverket har förbjudit att kolloidalt silver marknadsförs och säljs som ett läkemedel. Beslutet grundas i läkemedelslagen.

Marknadsdomstolen har förbjudit marknadsföring som påstår att produkter med kolloidalt silver kan bota eller lindra sjukdomar och besvär.

Livsmedelsverket varnar för intag av kollodialt silver eller andra silverföreningar. Lösningarna innehåller nanopartiklar så små att de lätt reagerar med eller lätt binder till bland annat proteiner men även celler.

Källor

Publicerad:

LÄS VIDARE