Uppsala

Sjuka hundar importeras och säljs från Uppsala

avAftonbladet

Foto: Vadim Ghirda / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Omhändertagen gathund i Rumänien, ett land där rabies varit vanligast i EU bland vilda hunddjur.

Via blocket har ett stort antal hoppfulla hundköpare runt Uppsala skaffat en valp som visat sig vara sjuk. Nu varnar länsstyrelsen i Uppsala för köp av valpar som importerats från Sydeuropa, rapporterar UNT.

Myndigheten har regelbundet fått in anmälningar från förtvivlade hundägare som upptäckt att de köpt en sjuk valp och även tvingats avliva den. Säljarna finns enligt länsstyrelsen i Uppsala och annonserar via blocket.

De sjuka valparna har på pappren importerats lagligt och har EU-pass, med besiktning och uppgift om vaccination mot rabies. Problemet är bara att uppgifterna är svåra att kontrollera. Dessutom måste en valp vara minst 12 veckor för att kunna vaccineras mot rabies. Den får sedan inte transporteras på ytterligare 21 dagar, vilket betyder att valpen inte kan importeras förrän den är 15 veckor. Något som är mycket svårt att kontrollera, skriver tidningen.

– Ibland kan vi misstänka att en valp är född senare än vad som uppgetts i EU-passet men det är inget vi kan bevisa. Om så är fallet har de inte heller fått någon rabiesspruta, säger en handläggare vid länsstyrelsen till UNT.

Av de sjukdomar valpen kan föra med sig betraktas rabies som den allvarligaste. I Norge har en undersökning visat att en femtedel av de hundar som importerats till Norge från bland annat Ungern och Rumänien helt saknade rabiesskydd. Bara knappt häften av hundarna hade ett fullgott skydd.

Källor

ARTIKELN HANDLAR OM

Uppsala

Hundar

Brott

Stockholm

Enköping

Heby