Flygförbud infört över Stockholm på årsdagen

avAftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: URBAN ANDERSSON
Drottninggatan den 7 april 2017 efter terrorattacken.

I dag är det ett år sedan Rakhmat Akilov mejade ner ett stort antal människor under sin vansinnesfärd längs Drottninggatan i Stockholm. Fem människor dog.

Nu på årsdagen ordnas en tv-sänd minnesgudtjänst i Adolf Fredriks kyrka för speciellt inbjudna mitt på dagen, en minneskonsert i Kungsträdgården 14.15 och ytterligare en minnesgudstjänst för allmänheten och klockan 17 anordnas en minneskonsert för elvaåriga Ebba på Konserthuset.

Nya fyra ton tunga betonglejon är på plats på Drottninggatan, men ännu vet man inte om de klarar av att stoppa en lastbil i hög fart.

– De ska krocktestas så snart som möjligt. Vi måste få upp de första tjugo betonglejonen på Drottninggatan först och sedan ska vi gjuta de som ska testas. Förmodligen blir det på VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) i Linköping, säger Elisabeth Rosenquist Saidac, stadsträdgårdsmästare, till Dagens Nyheter.

Mellan 11 och 17 råder flygförbud över innerstaden och inkluderar luftfartyg, drönare och modellflyg. Polisflyg, ambulansflyg, svenska militärflyg och reguljärt flyg till och från Arlanda eller Bromma är undantagna från förbudet.

Källor

Publicerad: